Direct naar artikelinhoud

Videokunstenaar Laure Prouvost wint verrassend Turner Prize

De Franse videokunstenares Laure Prouvost (35) is de verrassende winnaar van de Britse Turner Prize 2013, goed voor 30.000 euro. Ze kreeg de roemruchte onderscheiding voor hedendaagse kunst voor haar video Wantee.

De film vertelt het deels fictieve verhaal van haar grootvader, een vriend van de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters en zelf conceptueel kunstenaar, die door de vloer van de eetkamer een tunnel naar Afrika graaft en erin verdwijnt.

Laure Prouvost, een Française die in Londen gestudeerd heeft en er al tien jaar woont, was zeer verrast. "Ik wist zeker dat ik het niétzou worden." De drie overige genomineerden voor de Turner Prize waren schilderes Lynette Yiadom-Boakye, tekenaar en beeldhouwer David Shrigley en de Brits-Duitse performancekunstenaar Tino Sehgal, die algemeen getipt werd als winnaar.

De jury roemde de "complexe en moedige combinatie van beelden en objecten" in de video van Prouvost, die in haar onderzoek naar onze persoonlijke verhouding met het verleden de technologie van de Instagramgeneratie gebruikt. Door te werken met beeldflarden en korte filmfragmenten roept Prouvost het idee op dat iemand zijn grootouders wél en toch niet kent.