Direct naar artikelinhoud

GIMV slikt halfjaarverlies

'Wij hebben leren leven met de marktschommelingen. Ik hoop dat u er ook mee kan leven', zegt Koen Dejonckheere, de ceo van de Gimv. Het halfjaarverlies van de investeringsmaatschappij is volledig te wijten aan de waardering van de participaties aan de fors gezakte marktprijzen.

Koen Dejonckheere, de gedelegeerd bestuurder van de Gimv (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen), start zijn presentatie van de halfjaarresultaten met een sneer naar de internationale boekhoudregels (IFRS). "Wij kunnen een gerecht serveren, maar er moet altijd nog een grote pollepel IFRS-saus overheen gegoten worden." Met andere woorden, de bedrijven in de portefeuille van Gimv hebben tot 30 september goed geboerd, maar die prestatie werd tenietgedaan door papieren minwaarden.

De komende kwartalen dienen zich echter heel wat minder rooskleurig aan. Voor de Gimv moet het antwoord op de structureel lage economische groei in onze contreien uit de groeilanden komen. "Ons product is 'groei zoeken'. We willen in de toekomst vooral investeren in bedrijven die onder de kerktoren durven uitkomen", zegt Dejonckheere. De Gimv duwt de bedrijven in zijn portefeuille met zachte dwang richting de groeilanden, 'waar de klanten zijn'. Zelf blijft de maatschappij wel gewoon dicht bij de deur investeren: in België en de buurlanden.

Om de bedrijven te begeleiden bij hun eerste stapjes in Azië, en andere opkomende regio's, werd Urbain Vandeurzen, de stichter van het technologiebedrijf LMS, aangetrokken als voorzitter van de raad van bestuur.

Openen jullie binnenkort ook kantoren in China en Singapore, zoals LMS?

Koen Dejonckheere: "We gaan op zoek naar partners, specialisten in die regio's. De mensen die voor ons werken, zullen we een stoel aanbieden. Maar het is niet de bedoeling dat we overal nieuwe kantoren gaan openen."

Merken jullie dat de bedrijven het moeilijk krijgen?

"De sector van de consumentengoederen heeft het vandaag moeilijk. Zij voelen druk op de winstmarges, niet op de omzet. Bedrijven die vooral zaken doen met andere bedrijven, en dan met name exportgedreven bedrijven, doen het wel nog relatief goed. Het is precies het omgekeerde verhaal als in 2008, na de val van Lehman. Het is het brede publiek dat weinig vertrouwen in de toekomst heeft. Vandaag gaat het al bij al operationeel goed met de bedrijven in onze portefeuille. Ze hebben hun schulden afgebouwd, hun winstgevendheid opgedreven, enzovoort.

"Onze grootste vrees is dat de markt stilvalt. Tot nu toe zie je veel rotatie in onze portefeuille. We krijgen nog altijd forse prijzen voor onze deals. De prijs die we krijgen voor onze belangen ligt veel hoger, dan de waarde in de boeken. Dat is reële cash die binnenkomt. We moeten participaties kunnen verkopen om nieuwe investeringen te kunnen doen."

Hoe bereiden jullie je voor op de nakende recessie?

"Onze balans is nog iets solider geworden dan op het einde van het vorige boekjaar (op 31 maart, DT). De nettokaspositie steeg van 185,8 miljoen tot 222,3 miljoen euro. Een kwart van onze balans is vandaag cash. Dat is een stevige oorlogskas."

Hoe zit het met de banken? Hebben zij de kredietkraan toegedraaid?

"Vanaf augustus hebben we van de Franse banken het signaal gekregen dat overnames financieren met schulden een probleem zou kunnen worden. Bij grote buy-outs voorzien we problemen. Het relatiebankieren is terug van weggeweest. Binnen die relatie duiken er geen problemen op om projecten te financieren. Leningen buiten die relatie tussen de bank en het bedrijf, zeker als het om grote bedragen gaat, zijn wel een probleem."

Klagen bedrijven wel eens over de pandoering die ze krijgen op de beurs?

"Natuurlijk. Je koers zien dalen, terwijl je goed bezig bent kan heel frustrerend zijn. Er zijn ook verschillende beursgenoteerde bedrijven die een beursexit overwegen. Ze praten met de Gimv en andere private-equityspelers die dit mee kunnen financieren. Het gaat om biotechbedrijven en familiebedrijven. Pas op, er zijn ook familiebedrijven, zoals Lotus Bakeries, die zich goed voelen op de beurs.

"De komende jaren zullen er sowieso meer bedrijven van de beurs verdwijnen dan erbij komen. De beurs wordt in mijn ogen meer en meer een plaats voor internationale bedrijven met veel groeipotentieel."