Direct naar artikelinhoud

Jonge inbrekers bieden slachtoffers excuses aan

LEOPOLDSBURG l Twee dertienjarige inbrekers uit Leopoldsburg hebben van hun ouders de opdracht gekregen om zich bij al hun slachtoffers te verontschuldigen. Het tweetal was vorige week betrapt.

Het gehucht Strooiendorp (Leopoldsburg) kreeg de voorbije weken af te rekenen met een ware inbrakenplaag. Woonhuizen, maar ook de parochiekerk, kregen met ongewenst bezoek af te rekenen. De buit bleef meestal beperkt tot portefeuilles en wat handtassen. In de parochiekerk konden de dieven vier microfoons niet laten staan.

Vorige woensdag werden de daders op heterdaad betrapt. "Een van de twee is herkend, waardoor we ze alle twee konden vatten", legt parketwoordvoerder Erwin Steyls uit. Het tweetal worden minstens acht inbraken ten laste gelegd. Na het nodige papierwerk worden ze weer vrijgelaten.

De afgelopen dagen kregen de slachtoffers weer bezoek van de daders. Dit keer niet om te stelen, maar om excuses aan te bieden. "Op initiatief van de ouders", weet het parket. Een van de slachtoffers vertelt hoe hij woensdag onverwacht bezoek kreeg. "Ik dacht eerst dat het twee Chirojongens waren die wafels of steunkaarten kwamen verkopen", zegt Victor Frans in Het Laatste Nieuws. "Maar die snotneuzen bekenden plots dat ze hier hadden ingebroken."

De pastoor kreeg het tweetal nog steeds niet over de vloer. "Maar iedereen kent het excusesverhaal ondertussen wel", zegt Mathieu Vanherk aan de telefoon. "Ik vind het een goede maatregel, het vernedert ze zo'n beetje, hé. Daarna mogen ze van mij een nieuwe kans krijgen, daar zijn we in de kerk wel voor." (KRH)