Direct naar artikelinhoud

Prijs van huisbrandolie stijgt tot hoogste peil in twee jaar

BRUSSEL l De prijs van een liter huisbrandolie stijgt vandaag met 1,78 cent tot 63,87 cent. Dat is het hoogste peil in twee jaar, berekende De Tijd. De prijs is nog maar een zucht verwijderd van het record van 63,92 cent op 2 september 2005, vlak na de doortocht van de orkaan Katrina. De prijsstijging volgt op de hausse van de marktprijzen.

De dure olie dreigt de Belgische gezinnen die hun woning verwarmen met huisbrandolie op kosten te jagen. In september 2005, bij de vorige piek, kwam de regering met een 'stookoliekorting' voor wie zijn tank tussen oktober en eind december 2005 vulde.

Huisbrandolie is nu 22 procent duurder dan begin dit jaar. Dat is minder dan de prijsklim met 29 procent voor een vat Brentolie, maar in lijn met de Brentprijs in euro (+24%). De recordkoers van de euro tempert voor de consument enigszins de stijging van de olieprijzen, die in dollar noteren.

De prijs van huisbrandolie is dit jaar ruim dubbel zo sterk gestegen als die van diesel (+9%) en benzine (+6%). De fiscus neemt via accijnzen, btw en energiebijdragen het gros van de benzine- en dieselprijs voor zijn rekening.

Van de huisbrandolieprijs gaat slechts 22 procent naar de fiscus, waardoor die sterker reageert op schommelingen van de marktprijs. De maximumprijs van huisbrandolie wordt grotendeels (69%) bepaald in Rotterdam, het belangrijkste Europese centrum voor handel in allerhande verwerkte olieproducten.

De olieprijs blijft ondertussen records breken. In New York was een vat ruwe olie gisteren voor het eerst meer dan 80 dollar waard. Eerder deze week raakte bekend dat de wekelijkse voorraden ruwe olie in de VS voor de derde week op rij gedaald zijn. De afname was sterker dan verwacht.

Op de Intercontinental Exchange (ICE) in Londen daalde de prijs van een vat Brentolie uit de Noordzee voor levering in oktober wel met 0,3 procent tot 77,44 dollar. Gisteren tikte de olieprijs daar zijn hoogste niveau sinds 7 augustus aan.

De OPEC, de Organisatie van de Olie-exporterende Landen, kondigde dinsdag totaal onverwacht aan dat ze vanaf november dagelijks een half miljoen olievaten meer gaat oppompen. In het licht van de hoge olieprijs is dat een mooie geste, maar het is niet meer dan dat.

Specialisten zijn ervan overtuigd dat de productieverhoging onvoldoende is om de vraag bij te houden. Voorts houden beleggers hun hart vast voor de orkaan Humberto, die momenteel over de staat Texas raast. De orkaan vormt een reële bedreiging voor de productie en raffinage van ruwe olie in de Golf van Mexico.

De komende maanden zullen de olieraffinaderijen, zoals steeds met de winter voor de deur, ook meer olie bestellen om die te verwerken tot stookolie. Met dit in het achterhoofd werd reikhalzend uitgekeken naar de publicatie van de olievoorraden in de VS.

De wekelijkse voorraden ruwe olie zijn er de voorbije week met 7 miljoen vaten gezakt. Het is de grootste terugval sinds december 2006 en wel op een heel ongelukkig moment.

Ook de benzinevoorraden daalden, met 666.000 vaten. De stookolievoorraden namen met 1,8 miljoen vaten toe.