Direct naar artikelinhoud

Ook Stichting Prins Laurent onder vuur

BRUSSEL l Ook de Stichting Prins Laurent, in 1995 opgericht 'voor het welzijn van dieren', lag gisteravond onder vuur in Questions à la Une. In een reportage onthulde RTBF-journaliste Marie-Pierre Deghaye dat de entourage van de prins allerminst koosjer met macht en geld omspringt.

Spilfiguur is de Brusselse veearts Jean Bastien, afgevaardigd beheerder van de stichting en jarenlang vertrouwenspersoon van de prins. Bastien leerde de jonge Laurent kennen toen hij de honden van koning Boudewijn in Laken ging verzorgen. Prins Laurent vertrouwde 'zijn goede vriend' twaalf jaar geleden de topfunctie in zijn stichting toe en de veearts specialiseerde zich in het verzorgen van de honden van gefortuneerde (liefst oudere) mensen. "Hij heeft miljoenen binnengehaald aan erfenissen", zegt journaliste Marie-Pierre Deghaye.

Behalve aan drie dispensaria voor dieren besteedt de stichting ook een grote hap van haar budget aan 'vertegenwoordigingskosten'. Deghaye: "Bezoekjes aan rijke buitenlandse dierenbezitters, etentjes in sterrenrestaurants en noem maar op. Vanaf het jaar 2006 heb ik geen spoor van boekhouding of jaarverslag meer gevonden."

"En wat meer is: de stichting gaat er prat op dat ze geen overheidsgeld krijgt, maar ze wordt wél gesubsidieerd. Ze heeft ook geld ontvangen van de Belgische Zeemacht, wat duidelijk werd tijdens het proces in Hasselt (in januari, MJ), waarop Laurent moest getuigen. Zowel hij als zijn stichting werden rijkelijk bedeeld met staatsgelden", verklaart Deghaye.

Maar in tegenstelling tot prins Laurent zelf is de stichting niet van plan het geld terug te betalen. In de reportage zeggen Bastien en co. letterlijk dat "er geen plannen zijn om het bedrag terug te storten".

De reportage is een kaakslag voor de jongste koningszoon, maar vooral voor de naar hem genoemde stichting, waar hij overigens nooit komt. Hij heeft er een bureau, maar zijn kasten zijn leeg en het snoer van de computer steekt zelfs niet in het stopcontact.

"Uren voor de uitzending belde de prins plots naar mij", getuigt Marie-Pierre Deghaye. "Allicht omdat hij de inhoud van de reportage wilde kennen. Ik dacht dat het een grap was en legde de telefoon neer. Daarop belde de prins met collega-journalist Jean-Claude Defossé, die ook dacht dat het om een grap ging. Achteraf hoorden we dat ze al aan een recht van antwoord aan het denken waren bij de stichting."

Ook de schatbewaarder van de stichting liet van zich horen. Deghaye: "Ik vroeg hem terloops: 'Stort de prins eigenlijk veel op de rekening van zijn eigen liefdadigheidsstichting?' Geen euro, was het antwoord. Ik vind het best choquerend dat prins Laurent niet eens het kleinste fiscaal aftrekbare bedrag doneert aan zijn eigen goede doel. En dat voor een man die van dieren houdt." (MJ)