Direct naar artikelinhoud

Di Rupo: 'Geschokt door antihomowet in Oeganda'

Premier Di Rupo (PS), buitenlandminister Reynders (MR) en Vlaams minister Smet (sp.a) uiten felle kritiek op de antihomowet in Oeganda. Ons land eist een forse reactie van de internationale gemeenschap.

In Oeganda heeft president Yoweri Museveni een omstreden nieuwe antihomowet ondertekend. Door de wetgeving riskeren homoseksuelen die in het land voor het eerst veroordeeld worden veertien jaar gevangenisstraf. De maximumstraf is levenslang. Het parlement wilde aanvankelijk dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf kwam te staan, maar dit werd na zware internationale druk afgezwakt. Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda.

Premier Elio Di Rupo reageert teleurgesteld: "Het is een zeer trieste dag voor de strijd voor de holebirechten. Ik ben geschokt door de antihomowet. België veroordeelt deze inbreuk op de mensenrechten streng en vraagt dat de internationale gemeenschap fors reageert."

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is erg kritisch: "Deze wet gaat in tegen verschillende internationale conventies en de rechten van de mens. Het is echt onaanvaardbaar. Ik hoop op een duidelijk signaal vanuit Europa en zal zelf tijdens bilaterale contacten met Oeganda eisen dat de wet wordt teruggedraaid."

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet noemt de wet afschuwelijk. "Dit raak iedereen, of hij nu homo of hetero is. Mensen opsluiten omwille van liefde is onaanvaardbaar. Ik kan dit niet anders omschrijven dan barbaars." Smet wil dat de Oegandese regering in quarantaine wordt geplaatst door de internationale gemeenschap. "Dit is de enige manier waarop het echt zal doordringen."

Obama waarschuwt

Enkele weken geleden werd een Belg aangehouden in Oeganda wegens homoseksualiteit. De procedure is intussen geseponeerd.

Nederland veroordeelt Oeganda niet alleen, een deel van de financiële hulp is sinds gisteren stopgezet. Het gaat om 7 miljoen euro steun aan de justitiesector.

Ons land wil niet onmiddellijk de hulp aan Oeganda schorsen, zoals Nederland deels deed. Dat zou de meest kwetsbare groepen in de Oegandese bevolking benadelen, klinkt het.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt Museveni dat er sancties kunnen volgen. "De plannen zijn een stap achteruit voor alle Oegandezen en compliceren onze gewaardeerde relatie."

In de Amerikaanse staat Arizona is gisteren wel een wet goedgekeurd waardoor winkeliers het recht krijgen om homoseksuele klanten niet te bedienden als dat tegen hun religieuze overtuiging ingaat. Arizona is de eerste staat die dergelijke wetgeving goedkeurt.