Direct naar artikelinhoud

Vier daders groepsverkrachting India ter dood veroordeeld

'Rechtbanken kunnen zulke afschuwelijke misdrijven niet langer negeren.' Met die woorden veroordeelde een rechter in New Delhi vier mannen ter dood voor de groepsverkrachting van een Indiase vrouw. Die werd eind vorig jaar zodanig mishandeld dat ze aan haar verwondingen bezweek.

De wrede verkrachting van de 23-jarige studente fysiotherapie leidde in India tot massaal protest tegen het onvermogen van de overheid om vrouwen te beschermen, een nationaal debat over geweld tegen vrouwen en de roep om de verdachten de doodstraf te geven. "Deze zaak heeft het collectieve geweten van de samenleving geschokt", zei rechter Yogesh Khanna toen hij het viertal tot de strop veroordeelde.

De mannen zijn schuldig bevonden aan moord en groepsverkrachting. Ze hadden de vrouw en haar vriend 's avonds opgepikt in een bus. Terwijl die door New Delhi reed werd de vrouw verkracht en vervolgens met een ijzeren staaf bewerkt. Ook haar vriend werd mishandeld. Het tweetal werd bloedend op straat achtergelaten.

Het bewijs tegen de verdachten was gebaseerd op verklaringen van de vrouw en haar vriend, DNA-materiaal en gegevens van mobiele telefoons. Advocaten van de verdediging zeiden dat de bewijzen waren vervalst. Geen van de verdachten zou in de bus zijn geweest. Maar ze voerden ook verzachtende omstandigheden aan om hun cliënten minder zwaar te straffen.

Levenslang

De druk op de rechtbank om de verdachten de zwaarst mogelijke straf te geven was groot. Niet alleen familieleden van het slachtoffer, ook veel politici hadden de rechters aangespoord geen genade te tonen. Minister Sushilkumar Shinde (Binnenlandse Zaken) zag zich genoodzaakt tegen te spreken dat er sprake was van politieke beïnvloeding van de rechterlijke macht.

Als de executies al worden uitgevoerd, zal het vermoedelijk jaren duren voordat de vier daadwerkelijk worden opgehangen. Hun advocaten gaan in beroep. Dat betekent dat de zaak wordt voorgelegd aan het Hooggerechtshof en aan het Opperste Gerechtshof. De uiteindelijke beslissing over executie is aan de president, die gratie kan verlenen.

India gaat op ambivalente wijze met de doodstraf om. Rechters zijn niet zuinig met het uitspreken van het zwaarste vonnis: dat gebeurt tussen de 100 en 150 keer per jaar. Maar meestal wordt de doodstraf omgezet in levenslang. De afgelopen zeventien jaar zijn drie veroordeelden geëxecuteerd.

Een officieus moratorium op uitvoering van de doodstraf werd vorig jaar doorbroken met de executie van een van de daders van de terreuraanslag in Mumbai (2008). Kort daarop volgde de terechtstelling van een extremist uit Kashmir.

Vorig jaar stemde India tegen een VN-resolutie waarin werd opgeroepen tot een wereldwijd moratorium op executies. "India heeft volledig afstand genomen van zijn principiële afwijzing van uitvoering van de doodstraf", constateerde Meenaskshi Ganguly van Human Rights Watch.

Amnesty International liet weten de uitspraak te betreuren. "Die mannen aan de galg brengen levert niets op, alleen wraak voor de korte termijn. Uitvoering van de doodstraf zal geen einde maken aan het het geweld tegen vrouwen in India."