Direct naar artikelinhoud

Van veilig tot riskant: elke belegging krijgt een score

Economieminister Johan Vande Lanotte (sp.a) verbiedt vanaf eind maart de verkoop van bepaalde onbetrouwbare financiële producten, onder meer wijnfondsen. Daarnaast krijgen financiële producten ook een label, gaande van 1 (veilig) tot 5 (erg riskant).

Minister van Economische Zaken Vande Lanotte pakt de verkoop van dubieuze financiële producten aan. Dat maakte hij gisteren bekend in een toespraak op de jaarvergadering van Assuralia, de koepelorganisatie van de Belgische verzekeringsmaatschappijen. Op vraag van de minister werkt beurswaakhond FSMA een reglement uit waardoor een aantal specifieke producten in ons land niet meer kunnen worden verkocht. Nog voor einde maart wil de minister dit reglement per KB bevestigen.

Verboden worden de zogeheten life settlements, herverpakte levensverzekeringen waarbij wordt gespeculeerd op iemands overlijden, en risicovolle investeringen, zoals wijnfondsen, die worden verpakt als een tak 23-verzekeringsproduct om op die manier al te strenge regels te ontlopen.

"Heel wat verzekeringsproducten zijn in feite financiële producten met de stempel 'verzekeringen' erop. Nu de financiële producten die de banksector aanbiedt wel meer en meer gereglementeerd wordt, wordt de verleiding zeer groot om via verzekeringen te doen wat in de banksector niet meer kan", aldus Johan Vande Lanotte. "Het probleem is dat die producten soms goedgekeurd worden in een land waar ze helemaal niet verkocht worden. Met name Ierland en Luxemburg hebben daar ervaring mee. Dat shoppen willen we aanpakken. Het is onverantwoordelijk om producten elders te laten goedkeuren en ze dan bij ons te lanceren."

Informatiefiches

Daarnaast werkt de FSMA tegen einde maart een systeem uit van labels voor financiële producten. Aan de hand van een label worden de verschillende financiële spaar- en beleggingsproducten opgedeeld in categorieën. In categorie 1 zitten de minst risicovolle producten (een spaarrekening of een staatsbon), in categorie 5 de meest risicovolle producten. Dit label komt op de gestandaardiseerde informatiefiches die voor alle financiële producten worden opgelegd.

Tegen het najaar van 2014 zal er bij elk financieel product dat aan de consument wordt aangeboden een gestandaardiseerde informatiefiche moeten zitten met alle essentiële kenmerken, zoals het risico en de kosten van het product. Op die manier moet de consument beter begrijpen welk product hem aangeboden wordt en beter kunnen vergelijken.

Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, de koepelorganisatie van de verzekeringssector, reageert vrij positief: "We vinden het positief dat producten die het imago van de verzekeringssector geen goed doen, aan banden gelegd worden. Vaak zijn het producten waarbij mensen overhaald worden met het argument dat ze snel geld kunnen verdienen. Terwijl je onnoemelijke risico's neemt. We vinden het idee om een label in te voeren bespreekbaar. De vraag is wie en hoe die risico's precies zullen ingeschat worden."