Direct naar artikelinhoud

VS weer opgeschrikt door explosies en messengeweld

Een bomexplosie in Manhattan; een bomexplosie bij een hardloopwedstrijd in New Jersey en een messentrekker in Minnesota. Amerikanen werden er dit weekend aan herinnerd dat het gevaar van terroristische aanslagen in hun land nog altijd reëel is.

De explosie in Manhattan was een "daad van terreur", zo stelde de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Maar volgens hem valt het nog niet met internationaal terrorisme in verband te brengen: "Op dit moment is er geen bewijs van een link tussen deze gebeurtenis en internationaal terrorisme."

Alle slachtoffers konden zondag het ziekenhuis verlaten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De explosie zou zijn veroorzaakt door een in een snelkookpan geplaatste bom. Die ging rond 20.30 uur lokale tijd af in de hippe wijk Chelsea op een trottoir, waar veel toeristen en wijkbewoners overheen liepen. "Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen", aldus Cuomo.

Enkele blokken verderop werd door de politie een tweede, niet-geëxplodeerde snelkookpan gevonden in een afvalbak bij een blindencentrum. Honderden mensen verlieten hun huizen en meerdere straten werden door de politie afgesloten. Meerdere gebouwen werden geëvacueerd.

De werkwijze van de dader of daders doet denken aan die van de aanslagen in Boston in 2013. De geradicaliseerde broers Tsjarnajev gebruikten toen een handleiding van Al Qaida om met een snelkookpan een spijkerbom te maken.

Eerder op de dag vond in buurstaat New Jersey ook al een ontploffing plaats in een vuilcontainer. Deze stond langs de route van een sponsorloop voor een organisatie die gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen ondersteunt. Daarbij vielen geen gewonden.De wedstrijd werd afgelast.

De FBI onderzoekt alle gebruikte explosieven. "We zullen erachter komen wie ze hebben aangebracht en we zullen hen straffen. We staan niet toe dat dit soort mensen met dit soort bedreigingen ons leven in New York verstoren", zei Cuomo.

In de Amerikaanse staat Minnesota vielen dan weer acht gewonden nadat een man een mes trok in een winkelcentrum. Ooggetuigen verklaarden dat de man 'Allah' riep en klanten in het winkelcentrum vroeg of ze moslim waren alvorens hen aan te vallen. De dader, die werd doodgeschoten door de politie, bleek in naam van IS gehandeld te hebben, zo bevestigt het nieuwsagentschap Amaq, een spreekbuis van IS.

Hard vs. voorzichtig

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump greep de explosie in New York aan om te pleiten voor harde actie tegen terrorisme. "We moeten harder optreden", zei hij in Colorado. Hillary Clinton reageerde voorzichtiger en zei dat ze eerst meer informatie wilde hebben of het om een aanslag gaat.

Daarmee was er meteen reden voor een nieuwe ronde gekissebis. Clinton verweet Trump te snel conclusies te hebben getrokken over een mogelijke terreuraanslag en het gebruik van het woord 'bom', terwijl ze dat in een eerste reactie ook zei. Trump-aanhangers vinden dat Clinton te sloom praat in haar reactie en wijten dat aan gezondheidsproblemen.

Eerder zei burgemeester Bill De Blasio dat New York een "ernstig ongeluk" heeft meegemaakt. "We zien geen betrouwbare of specifieke dreiging op dit moment." Hij probeerde de inwoners van New York te kalmeren en zei dat er geen link was met een pijpbom die eerder zaterdag werd gevonden langs een hardloopwedstrijd in de nabijgelegen staat New Jersey.

"Ik wil één ding duidelijk maken", sprak De Blasio. "Wat de oorzaak ook is, wat de bedoeling ook is, New Yorkers laten zich niet intimideren. We laten niemand veranderen wie we zijn en hoe we ons leven leiden."