Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse investeerders creëren 5.000 jobs

De Amerikanen blijven de voornaamste buitenlandse investeerders in ons land. Traditionele sterkhouders zoals de farmaceutische en chemische industrie nemen in belang af. De meeste jobs worden gecreëerd door de logistieke sector. Vlaanderen eist daarbij een glansrol op, al is dat nog geen reden tot klaroengeschal.

De Legoblokjes van uw kleintjes worden verscheept vanuit het Europese distributiecentrum van Kuehne + Nagel in Geel. Ook koffiemerk Nespresso of printerproducent Lexmark zijn klant van de Duitse logistieke groep die erg actief is in ons land. De site wordt in twee fases uitgebreid om de toenemende activiteiten de baas te kunnen. Ook Nike, het bekende sportmerk, maakte vorig jaar bekend dat ze hun Europese logistieke draaischijf in Laakdal/Ham gevoelig uitbreiden. Dat moet leiden tot 500 extra jobs.

Het zijn maar twee voorbeelden van buitenlandse investeerders die ons land verblijden met nieuwe projecten. Die totale buitenlandse investeringen bleken vorig jaar goed voor 198 projecten, een stijging met 20 procent. Het aantal banen die daaraan verbonden waren klokte af op bijna 5.000 stuks, een klim van liefst 48 procent vergeleken met het jaar daarvoor. "Al was 2012 een dieptepunt op het vlak van buitenlandse investeringen", nuanceert Roel Spee die positieve cijfers. Hij is auteur van het 'Global Location Trends' rapport, van IBM-Plant Location International. Dat analyseert jaarlijks de buitenlandse investeringstrends. Ogen de cijfers goed, dan blijft de jobcreatie door buitenlandse investeringen in België echter nog wel onder het precrisisniveau van voor 2008. Toen ging het om 8 à 10.000 nieuwe banen per jaar.

Vlaanderen boven

Opvallend is de glansrol die Vlaanderen wegkaapt. De regio gaat met het gros van de investeringen (124) en de banen (3.950) aan de haal. Met de provincies Antwerpen en Limburg als grootste slokoppen. Wallonië gaat net de omgekeerde richting uit en ziet een daling in activiteiten en jobs, terwijl Brussel stabiel blijft.

Roel Spee waarschuwt echter dat we ons niet meteen op de borst hoeven te kloppen. "De recente stijging is positief maar het niveau van buitenlandse investeringen blijft historisch laag. In veel van de ontwikkelde landen zien we dat de investeringen weer terug op het niveau van voor de crisis komen." Dat dit in België nog niet het geval is, wijt hij aan het hoge kostenniveau en vooral het uitblijven van structurele maatregelen om hieraan iets te doen. "Dat leidt bij veel investeerders tot aarzeling om België op hun lijstje van potentiële locaties te zetten".

Dat valt vooral af te lezen uit het feit dat nieuwe grote internationale spelers ons land links laten liggen. Één recent voorbeeld is de retailketen Action, dat eind vorig jaar koos voor het Nederlandse Echt-Susteren in weerwil van Genk voor haar nieuw distributiecentrum. Maar ook traditionele sectoren zoals de automobiel-, de farmaceutische of chemische industrie ogen passiever. Ze worden in de ranglijst van investerende sectoren voorbijgestoken door logistiek en retail.

Bij essenscia, de beroepsfederatie van de chemiesector wil Corine Petry die afnemende trend nuanceren. "Onze sector heeft een waaier van investeringen aangekondigd in 2012-2013. Daarbij ook 'logistieke' investeringen, zoals distributiecentra". Toch waarschuwt essenscia: de chemische industrie is kapitaalintensief. De investeringen gebeuren voor de lange termijn. Een stabiel beleidskader is een noodzakelijke voorwaarde om investeringen aan te trekken en te behouden.

jobs mag Vlaanderen

op zijn conto schrijven, Wallonië daalt en Brussel blijft stabiel