Direct naar artikelinhoud

Tweeduizend jaar oude Gouden Huis van keizer Nero ingestort in Rome

Een deel van het Domus Aurea, het 2.000 jaar oude paleis van de Romeinse keizer Nero in Rome, is ingestort. Het incident roept vragen op over de toestand van een van Italiës belangrijkste archeologische schatten.

Meer dan 60 vierkante meter van het plafond van het Domus Aurea, het paleis van de Romeinse keizer Nero in de luwte van het Colosseum in Rome, is gisterochtend neer beneden gekomen. Tijdens het voorval raakte niemand gewond.

“Het grootste deel van de galerij van Trajanus, de belangrijkste uitspanning van het paleis, is ingestort”, zei Antonello Vordet, technisch directeur van het antieke monument, in een eerste reactie aan het Franse persbureau AFP.

Volgens Piero Melloni, officier bij de Romeinse civiele bescherming, zou regenwater dat zich de laatste dagen verzameld had op het dak verantwoordelijk zijn voor de instorting. “Het is overduidelijk dat het regenwater de instorting heeft veroorzaakt”, aldus Melloni. “Een groot deel van het centrale gewelf is naar beneden gekomen. Brandweermannen hebben het paleis doorzocht, maar de kans in erg klein dat er nog iemand onder het puin ligt.”

Melloni wees er in een eerste reactie ook op dat verschillende andere historische gebouwen in Rome gevaar lopen op instorting. De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, verklaarde “erg bezorgd” te zijn en verzekerde dat er een grondig onderzoek zal plaatsvinden naar de oorzaak van het incident.

De site werd na het incident meteen volledig afgebakend terwijl zandzakken werden aangebracht om de overige muren te ondersteunen. Door de instorting van het plafond is immers ook het onderliggende deel van het gebouw instabiel geworden. “De restauratiewerken moet onmiddellijk van start gaan, alleen zo kan voorkomen worden dat meerdere delen van het Domus Aurea instorten”, aldus opzichter Luciano Marchetti. De instorting moet volgens Marchetti “als een waarschuwing dienen” aangezien er dringend meer middelen nodig zijn om de site te onderhouden.

Het Domus Aurea, Latijn voor Gouden Huis, was het paleis van keizer Nero, van 54 tot 68 keizer over het Romeinse Rijk. Het paleis werd gebouwd in de buurt van het Forum Romanum vlak na de immense brand die Rome in 64 teisterde en waarvan Nero als aansteker werd beschuldigd. De keizer woonde er een paar maanden tot hij op 31-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Van binnen was het bekleed met bladgoud, van buiten met marmer. Het complex besloeg een oppervlakte van ca. 80 ha tussen de heuvels Palatijn, Velia, Oppius en Coelius.

Het was al langer bekend dat het gebouw in slechte staat was. In de jaren tachtig werd het na een aardbeving langdurig gesloten. Sinds 2005 is het gesloten voor toeristen nadat stukken metselwerk van de muren los kwamen. De voorbije jaren werd het paleis gerestaureerd. (LDW)