Direct naar artikelinhoud

Helikopter stort neer bij redden van jezidi's

Een helikopter met humanitaire hulpgoederen is neergestort op de Sinjarberg in Noord-Irak, waar tienduizenden gevluchte jezidi's nog steeds vastzitten. Ook de Verenigde Naties vrezen inmiddels voor een genocide.

Aan boord van de helikopter met hulppakketten zaten 20 mensen. De piloot kwam om, de andere inzittenden raakten gewond. Onder hen een journaliste van The New York Times en Vian Dakhil, het enige lid van het Iraakse parlement dat jezidi is. Het toestel verloor hoogte toen er te veel mensen aan boord trachtten te klimmen. Twee reddingshelikopters kwamen de slachtoffers van de crash oppikken en brachten ze naar een veilige militaire basis.

Ook gisteren vonden er Amerikaanse luchtaanvallen plaats op doelwitten van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). De VN roeren zich. "Er moet dringend alles aan gedaan worden om de massale gruwelijkheden en mogelijk zelfs een genocide op leden van de religieuze minderheid te voorkomen", zo eist de bijzondere VN-rapporteur voor minderheden, Rita Izsák. De VN controleren berichten over IS, dat systematisch jezidi's en andere leden van minderheden of andersgelovigen in het nauw drijft.

Volgens getuigen liggen er al honderden lijken op de Sinjarberg. Tegelijk hebben IS-leden honderden kinderen en vrouwen ontvoerd en velen onder hen verkracht. Vele vrouwen werden nadien vermoord. "Dergelijke misdaden tegen de mensheid moeten gestopt en bestraft worden", stelt de VN. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zitten nog 20.000 tot 30.000 jezidi's vast in de bergen.