Direct naar artikelinhoud

Birma laat vijfhonderd gevangenen vrij

Het bewind in Birma laat meer dan 500 gevangenen vrij. Onder hen zijn politieke gevangenen en buitenlanders. Volgens oppositiepartij NLD komen mogelijk alle resterende politieke gevangen op vrije voeten.

Veel gedetineerden zitten vast in afgelegen gebieden. Het kan daarom nog dagen duren voordat duidelijk is wie wordt vrijgelaten. De Nationale Liga voor Democratie van oppositieleider Aung San Suu Kyi zei optimistisch te zijn over de kans dat alle politieke gevangenen vrijkomen. Het aantal gedetineerden dat nog om politieke redenen in de cel zit, wordt geschat op driehonderd.

De regering van president Thein Sein heeft al eerder honderden gevangenen vrijgelaten. Het verlenen van amnestie is een belangrijk onderdeel van het hervormingsbeleid waarmee hij het internationale isolement van zijn land probeert te doorbreken. Na eerdere vrijlatingen hebben westerse landen de sancties verlicht die waren afgekondigd tegen het militaire regime.

Thein Sein gaat volgende week naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Aung San Suu Kyi is gisteren in Washington aangekomen, waar ze woensdag de hoogste civiele onderscheiding van het Amerikaanse Congres zal krijgen. Het is voor het eerst in twintig jaar dat ze de Verenigde Staten bezoekt.