Direct naar artikelinhoud

ABVV waarschuwt Di Rupo: harde actie

De vakbonden houden vandaag een gezamenlijke betoging in Brussel. Ze willen de regeringsonderhandelaars een sterk signaal sturen: voor hen is het begrotingsakkoord onevenwichtig en asociaal. In een gesprek met De Morgen spreekt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw dreigende taal. Als de overheid niet terugkomt op haar begrotingsopmaak, komen er harde syndicale acties.

Na 536 formatiedagen is het regeerakkoord gisterenavond definitief goedgekeurd. Maar wat op tafel ligt, zint de vakbonden allerminst. Voor Rudy De Leeuw (ABVV) is de huidige begroting onaanvaardbaar. "Ik betwist niet dat de overheid moet besparen, maar wat nu op tafel ligt is onevenwichtig", stelt hij vast. "De onderhandelaars hebben toegegeven aan een puur neoliberale visie die net de oorzaak is van de huidige crisis." Die kritiek wordt door de andere vakbonden gedeeld. Maar De Leeuw scherpt de toon aan en waarschuwt dat dit nog maar het begin is. "Als er vandaag na deze betoging niks wijzigt, dan komen er echt harde acties. We hebben de onderhandelaars eerder verwittigd, maar kregen nooit een antwoord op onze opmerkingen. Integendeel, de ongelijkheden zijn nog toegenomen."

De toon van het ACV is gematigder. De christelijke vakbond hoedt zich voor een opbodscenario. "Na de betoging gaan we kijken wat de reacties zijn, en in de komende weken zullen we evalueren en overleg plegen", laat afscheidnemend voorzitter Luc Cortebeeck weten.

Ook de regeringsonderhandelaars reageren voorzichtig op dit dreigement. Sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte zegt dat het niet verstandig zou zijn om nu te reageren op de waarschuwing van het ABVV. Wouter Beke, partijvoorzitter van de CD&V, verdedigt het regeerakkoord. "Dat wordt dit weekend voorgelegd aan de partijcongressen en zij zullen zich daarover uitspreken. Meer kan ik nog niet zeggen."

Ook Alexander De Croo toont zich niet erg onder de indruk. "Ik ga morgen horen wat de vakbonden te vertellen hebben. Maar je kunt moeilijk zeggen dat deze begroting niet evenwichtig is. Wie dat beweert, heeft volgens mij evenwichtsproblemen", aldus de voorzitter van Open Vld. Toekomstig premier Elio Di Rupo (PS) opent vandaag wel zijn deuren voor een delegatie van de vakbond. Hij ontvangt hen op het einde van de betoging.

In werkgeverskringen wordt afwijzend gereageerd. Pieter Timmermans (VBO): "In een dergelijk klimaat, waarbij er een orkaan raast over Europa, betekenen dergelijke acties met vuur spelen. Je weet waar je begint, maar niet waar je eindigt. Het eindresultaat zou dan wel eens veel slechter kunnen zijn." Ook Jo Libeer van Voka wil dat de vakbonden hun dreigementen stoppen. "Ze dreigen tegen de overheid, maar gijzelen derden. En het slachtoffer is het ganse economische weefsel."

Het ABVV gokt op 40.000 à 50.000 deelnemers die vandaag zullen meestappen in de betoging. De politie zet zevenhonderd agenten in. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht veel hinder in het centrum van de hoofdstad. Ook het openbaar vervoer zal zware problemen ondervinden.