Direct naar artikelinhoud

Wolf maakt zijn rentree in Nederland

Is de wolf na meer dan een eeuw afwezigheid terug in de Lage Landen? Het heeft er alle schijn van. De afgelopen dagen werd op verschillende plaatsen in Nederland een exemplaar gespot. Natuurpunt sluit niet uit dat het dier ook in België weer opduikt.

Nederland is in de ban van een wolf. Geen sprookjeswolf, geen hybride, maar een echte Canis lupus. Een paar weken geleden al werd er eentje gespot in de provincie Gelderland, de afgelopen dagen kwamen er verschillende meldingen binnen van mensen die een exemplaar zagen rondlopen in de Veluwe.

Harde bewijzen zijn er nog niet, maar Natuurmonumenten Nederland stuurde al wel een persbericht uit. Daarin zegt boswachter Harald van den Akker dat hij er "zeker rekening mee houdt" dat de waarnemingen kloppen. De terugkeer zou "de kroon op het Nederlandse natuurbeleid" zijn en bovendien zeer nuttig voor het ecosysteem. "Wolven doden met name oude, jonge en zwakke dieren. Zo'n 'toppredator' ontbreekt in Nederland."

Wat er ook van zij, helemaal onwaarschijnlijk is de terugkeer van de wolf niet. De afgelopen jaren werden al verschillende roedels gespot in Duitsland. Een enkele eenzame wolf werd al gesignaleerd op nauwelijks 200 kilometer van de Nederlandse (en Belgische ) grens, een afstand die door wolven makkelijk te overbruggen is. Wat de vraag oproept of het mythische beest ook een terugkeer naar ons land zou overwegen.

"In principe kan het", zegt Paul Van Daele, voorzitter van de Zoogdierenwerkgroep bij Natuurpunt. "In oostelijk Duitsland hebben ze een aantal wolven met zenders uitgerust. Een van die dieren bleek in een paar maanden tijd naar Wit-Rusland te zijn getrokken. Wij hebben eens berekend waar die wolf terecht was gekomen mocht hij naar het westen zijn uitgeweken. We kwamen in De Panne uit."

Of de bewuste wolf er ook echt zou zijn aangekomen is een andere vraag. "Onmogelijk is het niet", zegt Van Daele. "Wolven hebben geen schrik om 's nachts door een dorp te trekken. Maar makkelijk zou hij het niet hebben. Vlaanderen is één verstedelijkt gebied. Allicht zou hij zich veel beter thuisvoelen in de Ardennen. Limburg zou hem misschien ook wel iets zeggen. Daar heb je het Nationaal Park Hoge Kempen, een relatief aantrekkelijk gebied voor wolven."

In Nederland was het al van 1897 geleden dat er nog eens een wolf was waargenomen. In ons land zouden de laatste exemplaren volgens sommige bronnen geschoten zijn in 1844, door niemand minder dan koning Leopold I.