Direct naar artikelinhoud

Ronald Janssen is 'überpsychopaat'

Ronald Janssen is een kernpsychopaat, een soort van überpsychopaat, net als Dutroux. Dat is de conclusie van de drie psychiaters die hem onderzochten. Ze noemen de kans op recidive van Janssen 'vrijwel een zekerheid' en een zinvolle behandeling 'onbestaande'.

Psychiaters Chris Dillen, Frans Mesotten en Nathalie De Vos onderzochten Ronald Janssen op vraag van het Hasseltse parket. In hun conclusies in het rapport over de doder van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus weerhouden de experts een kernpsychopate stoornis. Wegens hun beroepsgeheim mogen ze daar pas op het assisenproces toelichting over geven. Maar volgens hun oordeel was Ronald Janssen alleszins toerekeningsvatbaar op het moment van de feiten.

Johan Baeke, al 25 jaar gerechtspsychiater, is niet betrokken bij het onderzoek van Ronald Janssen. Hij zegt dat de term 'kernpsychopaat' eigenlijk slaat op een soort van überpsychopaat. "Zelf gebruik ik de beschrijving kernpsychopaat niet. Collega's doen dat wel om duidelijk te maken dat iemand heel hoog scoort op de schaal van Hare. Dat is het instrument dat forensisch psychiaters gebruiken om te kijken hoe iemand in het leven staat. Op basis van een checklist met 20 items kan de psychiater per vraag het cijfer 0, 1 of 2 toekennen. Wie minstens 30 op 40 haalt is een psychopaat. Aangezien mijn collega's Ronald Janssen volgens u betitelen als een kernpsychopaat, betekent dit dat hij hoger scoorde dan 30. Mogelijk zelfs veel hoger."

Geen empathie

Typerend voor mensen die meer dan 30 scoren op de schaal van Hare is volgens Baeke dat het doorgaans zeer vlotte praters zijn. "Ze gaan op een charmante manier om met mensen, zelfs in erg vervelende situaties. Typisch ook is hun totaal gebrek aan empathie. Verder liegen ze ook heel gemakkelijk. Wie geen psychopaat is, is ongemakkelijk als hij gelogen heeft. Maar de echt typische psychopaat liegt zonder de minste gêne."

Voorts zegt Baeke dat psychopaten die seksuele misdrijven plegen, uitgesloten worden van elke vorm van therapie. "Omdat studies uitgewezen hebben dat therapie een averechts effect heeft. Ze gaan daardoor zelfs nog meer feiten plegen." De drie psychiaters die Ronald Janssen onderzochten, besluiten alvast ook dat de recidive vanuit zijn persoonlijkheidspathologie als een bijna-zekerheid moet worden aangezien. Volgens hen is Janssen daardoor een gevaar voor de maatschappij. Ze hebben weinig hoop op verbetering. Nog volgens de deskundigen zijn er vandaag de dag, zeker in België, geen voorstellen te formuleren die dat kunnen verhelpen.

De advocaat van Ronald Janssen stelde ondertussen een tegenexpert aan om hem psychiatrisch te ontleden. Het resultaat van diens onderzoek is onbekend.