Direct naar artikelinhoud

Hillary Clinton zou Monica Lewinsky moeten bedanken

Oprechte biecht of poging tot wraak? De timing van Monica Lewinsky is wel zéér toevallig. Net nu Hillary Clinton een gooi naar het presidentschap overweegt, beslist de ex-maîtresse van Bill het stilzwijgen te doorbreken. Al zou mevrouw Clinton haar 'rivale' beter bedanken dan vervloeken.

Een sexy foto en sappige titel: meer was er niet nodig om Monica Lewinsky (40) van de vergetelheid opnieuw naar het voorplan te katapulteren. Onder de kop 'Shame and Survival' doet ze in het blad Vanity Fair deze week na tien jaar radiostilte een boekje open over haar affaire met Bill Clinton. En plots heeft iedereen weer de mond vol van 's werelds bekendste stagiaire. De vrouw die eind jaren negentig de machtigste man ter wereld aan het wankelen bracht.

Even dan toch. Want Bill Clinton mocht - ondanks zijn 'I did not have sexual relations with that woman' - aanblijven als president, en is vandaag misschien nog populairder dan voorheen. Lewinsky's verhaal draaide anders uit. De relatie die ze op haar 22ste begon met de toenmalige Amerikaanse president achtervolgt haar nog steeds. Ze schrijft dat ze nog dagelijks op straat wordt herkend en opduikt in populaire cultuurreferenties (zo zong Beyoncé in een recent nummer nog 'He Monica Lewinsky'd all over my dress'). Een goede job vindt ze niet. "Omwille van mijn 'verleden', zoals potentiële werkgevers het zo tactvol omschrijven. Of ik werd wel geschikt bevonden om de verkeerde redenen. 'Je functie vereist dat je ook op onze openbare gelegenheden verschijnt', klonk het dan. Gelegenheden waar de pers natuurlijk ook aanwezig was." Dus begon ze aan een studie sociale psychologie in Londen, en verdween ze uit de spotlights.

Het is dan ook op z'n zachtst gezegd vreemd dat ze, na tien jaar stilzwijgen, er opnieuw voor kiest om die spotlights op te zoeken. Zelf zegt Lewinsky dat ze het tijd vond om de beruchte door Bill besmeurde "blauwe jurk te begraven". "Ik ben vastbesloten mijn verhaal een ander einde te geven. Ik heb eindelijk besloten om mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken, zodat ik mijn verhaal terug kan claimen en mijn verleden een doel kan geven."

Een nobel doel, als we Lewinsky mogen geloven. Met haar verhaal wil ze anderen die ook "publiek vernederd zijn" steunen en helpen. "Mogelijk was ik de eerste persoon wiens wereldwijde vernedering werd aangestuurd door het internet". Het idee om lotgenoten een hart onder de riem te steken kreeg ze naar eigen zeggen voor het eerst met de dood van Amerikaanse student Tyler Clementi, die zichzelf van het leven benam nadat zijn kus met een andere man viraal ging. Lewinsky vertrouwt de lezers toe dat zij op een moment ook suïcidale gedachten had.

Politieke marionet

Maar de zelfdoding van Clementi dateert van 2010. De timing van Lewinsky, net nu Hillary Clinton overweegt om zich kandidaat te stellen voor de presidentiële verkiezingen van 2016, zorgt dan ook voor felle discussies en samenzweringstheorieën. Sommigen zien de voormalige stagiaire als een politieke marionet, ingezet om Clinton te beschadigen. "Hillary's ergste nachtmerrie" kopten verschillende Amerikaanse media. Want zolang ze getrouwd is met Bill, zal Hillary gelieerd blijven aan het verleden van haar man. Anderen vermoeden dat Lewinsky zelf wraak wil nemen. Dat haar plotse ontboezeming geïnspireerd werd door een nieuwtje van enkele maanden geleden. Toen uitlekte dat Hillary Lewinsky tijdens een gesprek met een vriendin een 'narcistische Loony Tune' had genoemd.

Maar zou Lewinsky, als ze echt uit was op wraak, niet feller uitgehaald hebben? In de stukken die Vanity Fair al publiekelijk bekend maakte (het hele artikel verschijnt op 13 mei), ontkent ze net de geruchten dat de Clintons haar betaald hebben om al die tijd haar mond te houden. Ze zegt zelfs dat ze de Clintons geen kwaad toewenst ("Het is niet ik versus hen"), en omschrijft zichzelf als een "Democraat". Al beseft ze dat ze door beide kanten van het politieke spectrum "gebruikt kan worden".

Natuurlijk zijn er passages in haar longread waar de Clintons niet al te best uitkomen. Zoals haar verwijt dat ze als zondebok werd gebruikt omwille van politieke motieven. Zoals haar uitlating dat ze het erg vindt dat Hillary de neiging heeft om de fout bij de Vrouw te leggen. "Niet enkel bij mij, maar ook bij zichzelf." Dat zou Hillary's imago als sterke, feministische vrouw kunnen ondermijnen.

Maar wie het totaalplaatje bekijkt, zou kunnen besluiten dat Hillary Lewinsky beter op haar blote knietjes zou bedanken voor haar stuk in Vanity Fair, dan haar te vervloeken. Lewinsky mag dan benadrukken dat ze diepe spijt heeft van de affaire met Bill, ze benadrukt dat de relatie wel met wederzijdse toestemming tot stand kwam. Wat de Republikeinen meteen de kans ontneemt om de echtgenoot van Hillary af te schilderen als een "seksueel roofdier".

Bovendien zou de affaire-Lewinsky sowieso nog opduiken als Hillary in een presidentiële campagne stapt. Dan beter de versie van Lewinsky zelf, dan dat de Republikeinen er een eigen draai aan zouden geven. Dan beter nu, dan vlak voor 2016. Want tegen dan zal dit al belegen nieuws zijn.

Dat doet Lyenne Cheney, de vrouw van Republikein en voormalig vicepresident Dick Cheney, zelfs vermoeden dat de Clintons zelf achter Lewinsky's plotse herrijzenis zitten. "Ik vraag me echt af of dit geen poging is van de Clintons om het verhaal opzij te zetten. Zou Vanity Fair iets over Monica Lewinsky publiceren dat Hillary Clinton niet in Vanity Fair wil zien?", vraagt Cheney zich luidop af in Fox News. Het lezerspubliek van Vanity Fair wordt vaak bestempeld als de Democratische elite. "Het nu brengen zodat men het straks als oud nieuws bestempelt, lijkt een mogelijke strategie of tactiek."

Opportuniste

Anderen geloven dan weer dat het artikel de aandacht moet afleiden van andere, meer substantiële zaken die de Clintons parten spelen. Zoals Hillary's rol in het Benghazi-debacle in 2012 waarbij vier Amerikanen om het leven kwamen. Vraag is ook of jonge kiezers, die wel één en ander gewoon zijn, vandaag nog malen om een affaire uit de jaren negentig?

Wie mogelijk nog het slechtst uit dit verhaal zou kunnen komen, is Lewinsky zelf. Terwijl sommigen haar roemen om haar moed, wordt ze elders afgedaan als een hopeloze narciste en opportuniste. Iemand die munt wil slaan uit de affaire nu ze geen job vindt (ook al zegt Lewinsky dat ze in het verleden media-voorstellen van 10 miljoen dollar afsloeg omdat ze niet juist aanvoelden). Iemand die de aandacht miste en enkel daarom haar verhaal doet. Temeer omdat Lewinsky - voor ze weer ging studeren - net de spotlights opzocht met een autobiografie, dieetreclame, een film en een mislukte handtassenlijn.

Mogelijk ziet Lewinsky de bui zelf al hangen. "Wat me dit zal kosten, daar kom ik wellicht snel achter", schrijft ze.