Direct naar artikelinhoud

Faillissement dreigt voor Gemeentelijke Holding

Het ziet er steeds slechter uit voor de Gemeentelijke Holding. De federale regering en de gewestregeringen zitten op ramkoers over een reddingsplan voor de tweede grootste aandeelhouder van Dexia. In elk scenario moet nog altijd een enorme schuldenberg verdeeld worden, en daar loopt elke mogelijke oplossing op stuk. Het voorstel van de regering-Leterme werd gisteren afgeknald door de minister-presidenten Kris Peeters (CD&V, Vlaanderen), Rudy Demotte (PS, Wallonië) en Charles Picqué (PS, Brussel). En omgekeerd. Bij het ter perse gaan werd nog koortsachtig vergaderd over een uitweg.

De Gemeentelijke Holding moest gisteren voor 2 miljard aandelenverlies afschrijven in de boeken. Bovendien torst de groep een schuld van circa 1,7 miljard euro. De deelstaten dringen aan op een vereffening, een soort minnelijke schikking die hen de tijd geeft om de activa toch nog voor een zo goed mogelijke prijs te verkopen. Ze willen ook vermijden dat ze de waarborg van 450 miljoen euro die ze samen gaven, moeten ophoesten.

De minister-presidenten drongen gisteren aan op een 50-50-regeling voor de verliezen van de Gemeentelijke Holding. Maar de federale regering, en vooral de liberalen, zou niet meer dan een derde willen dragen. Is er tegen maandag geen oplossing, dan is een gerechtelijk akkoord onvermijdelijk. (JV)