Direct naar artikelinhoud

Neonazi's veroveren eerste zetels in Europees Parlement

Enkele rabiate neonazi's uit Duitsland, Hongarije en Griekenland doen hun intrede in het Europees Parlement. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen belooft hen te vervolgen als ze de Belgische antiracismewetten overtreden.

In Hongarije is Jobbik met 15 procent van de stemmen de tweede partij van het land. Jobbik staat bekend voor zijn rabiaat antisemitisme en zijn anti-roma-standpunten. In Griekenland veroverde het al even extremistische Gouden Dageraad twee zetels en in Duitsland haalt de Nationaal Democratische Partij van Duitsland (NPD) genoeg stemmen voor één zetel. Udo Voigt, de voorzitter van deze partij, omschreef Adolf Hiltler onlangs nog als "een groot staatsman".

Europa-expert Hendrik Vos (Universiteit Gent) zegt dat de intrede van neonazi's "het Europese project geen goed doet". De wortels van het Europese gedachtegoed liggen in de periode kort na de Tweede Wereldoorlog toen iedereen het erover eens was dat de ideeën van Hitler nooit meer vrijspel mochten krijgen.

Vos verwacht dan ook dat de andere partijen een cordon sanitaire rond de neonazi's zullen leggen. "Met dit soort partijen kun je geen debat voeren. Je kunt die verkozenen niet ernstig nemen en ik verwacht niet dat ze actief aan de parlementaire werkzaamheden zullen deelnemen. Wel zullen ze regelmatig media-aandacht proberen te creëren."

De komst van buitenlandse neonazi's naar het Europees Parlement roept de vraag op of zij hun radicale standpunten straffeloos mogen ventileren. "België heeft een antiracismewet en iedereen die zich op het grondgebied bevindt, moet die respecteren", zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding. "In het Europees Parlement hebben die verkozenen een totale vrijheid van spreken. Maar als ze buiten het Parlement verklaringen afleggen die in strijd zijn met onze antiracismewet, dan kunnen wij tegen hen procederen. Hun parlementaire onschendbaarheid kan dan afgenomen worden en een Belgische rechter kan hen veroordelen."

De Witte zegt dat zijn centrum de neonazi-parlementariërs met waakzaamheid zal volgen, maar roept ook de verkozenen van de democratische partijen op om verbale excessen en provocaties niet zonder gevolg te laten. Het huishoudelijk reglement van het Europees Parlement bepaalt namelijk dat verkozenen "die afbreuk doen aan de waarden en beginselen van de Europese Unie" bestraft kunnen worden