Direct naar artikelinhoud

Actiegroepen Oosterweel dwingen hoorzitting in Vlaams Parlement af

In drie dagen tijd hebben de Antwerpse actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal meer dan 15.000 handtekeningen verzameld. Daardoor krijgen ze spreekrecht in het Vlaams Parlement. Dat meldden de actiegroepen in een gezamenlijk persbericht.

Tijdens de manifestatie 'stappen om te overkappen' op zondag lanceerden de actiegroepen hun plan om via een petitie een hoorzitting in het parlement af te dwingen. Amper drie dagen later, op woensdagochtend, was de buit al binnen. "In 2008 hadden we vier maanden nodig om 15.000 handtekeningen te verzamelen, nu drie dagen. Dit is een feestdag voor Antwerpen", reageert Wim Van Hees van Ademloos. Die laatste verzamelde in 2008 al eens de nodige handtekeningen om een hoorzitting en een referendum af te dwingen. Zo belandde de Lange Wapper uiteindelijk in de prullenmand. De actiegroepen hopen dat hun doortocht in het parlement een nieuw klimaat zal creëren, "waarbij de Antwerpse burgers eindelijk in een positieve dialoog kunnen treden met de overheid". Het is nog niet bekend wanneer de hoorzitting zal plaatsvinden.

De Vlaamse oppositiepartij Open Vld grijpt het momentum aan om haar mobiliteitsplan voor Antwerpen te presenteren. "Voor het eerst in jaren ligt een traject voor dat de stad en de rand verenigt in plaats van verdeelt. Open Vld pleit ervoor dit moment aan te grijpen en het Oosterweeltraject definitief te begraven", zegt Annemie Turtelboom. De partij schuift een driepuntenplan naar voor, waarin ze pleit voor het Oosterweel-Noordtracé en tegelijk ook voor de overkapping van de Antwerpse Ring.