Direct naar artikelinhoud

Vrouw die vergiftigde cola dronk steunt haar man

De man en vrouw uit Geel die donderdag onwel werden na het drinken van een blikje cola zijn niet de slachtoffers van een slecht blikje frisdrank. Het parket hield de man aan, en die bekende dat hij Mevinfos, een giftig bestrijdingsmiddel, in het blikje cola had gedaan. Zijn vrouw had ervan gedronken en hij had zelf ook een slokje genomen. Later trok de man zijn bekentenis weer in. Een ongelukje of een originele manier om je vrouw te vermoorden? Het parket van Turnhout verlengt de aanhouding van de man, die vrijdag moest voorkomen bij de raadkamer.

Brussel

Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels

Toen Johan N., een 27-jarige tomatenkweker uit Geel en zijn vrouw Hilde C. vorige week donderdag in het ziekenhuis werden opgenomen, dacht men eerst aan het zoveelste geval van colahysterie. Maar algauw bleek dat er met met blikje iets grondig mis was. Er werden resten van minerale olie en Mevinfos, een giftige insectenverdelger in het blikje aangetroffen. Het parket van Turnhout richtte zijn ogen op de onmiddellijke omgeving van Johan N. en Hilde C., en de verdenking rustte op Johan N. zelf. "Hij bekende bij een tweede ondervraging tot tweemaal toe dat hij zelf Mevinfos in het blikje had gegoten", zegt Herman Jansens, woordvoerder van het parket van Turnhout. "Daarna trok hij die bekentenis weer in en ontkende hij het gedaan te hebben. Het parket verlengt zijn aanhouding nu met een maand."

De vrouw van Johan N. begrijpt er niets van. Volgens Hilde C. zijn er geen relationele of financiële problemen, ze ziet geen enkele reden waarom haar man haar zou vermoorden. "Johan heeft geen gif gedaan in mijn frisdrank. We hebben alles om gelukkig te zijn. Ik blijf hem voor de volle honderd procent steunen. Hij is onschuldig", aldus Hilde C. aan Het Laatste Nieuws.

Als het geen kwaad opzet is, hoe komt die Mevinfos dan in het colablikje terecht? "Ik heb niet de indruk dat het om moord gaat", zegt Walter Hendrix, advocaat van Johan N. "Het onderzoek over hoe de Mevinfos in het blikje is gekomen, is nog bezig. Er werd geen Mevinfos thuis aangetroffen, noch in de omringende serres. Dat betekent dat ze het product nooit in huis hebben gehad of dat iemand het heeft laten verdwijnen. Mevinfos is een product om insecten te bestrijden dat in de groenteteelt gebruikt werd, maar vandaag niet meer in de handel is. Het is geen product dat Johan dagelijks zou gebruiken. Dat hij vergat zijn handen te wassen, en het product zo in het blikje is terechtgekomen, kan dus niet." Of het nu om een ongeluk of kwaad opzet gaat, is nog niet duidelijk. "Ook een moordpoging van buitenaf is niet uitgesloten. Maar er zijn geen andere verdachten."

Het blijft vreemd dat Johan eerst bekend heeft. "Hij ontkent dat hij het gedaan heeft. Als hij eerder tijdens de politieondervraging bekende, dan was dat omdat hij overdonderd was. De politie zei dat ze zijn vrouw en zijn kinderen ook zouden ondervragen. Om zijn gezin te beschermen heeft hij gezegd dat het zijn schuld was", aldus Hendrix. Ook Hilde C. is ervan overtuigd dat haar man bekende om zijn gezin te beschermen: "Hij heeft onder druk bekend. Die verhoren van de politie zijn keihard. Hij wilde niet dat wij dat meemaakten."

Johan N. heeft kerst in de cel doorgebracht, en nu de aanhouding verlengd is met een maand, zal hij ook nieuwjaar in de cel mogen doorbrengen. "Zijn gezin is hem met kerstmis komen bezoeken in de gevangenis", zegt advocaat Hendrix. "We kunnen in beroep gaan tegen zijn aanhouding, maar dan kan hij ten vroegste over twee weken vrijkomen. Dat zal zeker lukken als er nieuwe elementen worden ontdekt die de verdenking van hem afschudden. Maar hij is momenteel de enige verdachte. Het parket heeft de aanhouding verlengd voor poging tot moord: ze laten geen potentiële moordenaar vrij als ze niet zeker zijn."

Advocaat: 'Ook een moordpoging van buitenaf is niet uitgesloten. Maar er zijn geen andere verdachten'