Direct naar artikelinhoud

Voorstanders van migrantenstemrecht winnen terrein bij VLD

De paarse meerderheid telt steeds meer voorstanders van het migrantenstemrecht. PS, SP.A en MR hebben al aangekondigd dat ze een wetsvoorstel over gemeentelijk stemrecht voor migranten zullen goedkeuren. De VLD blijft vooralsnog dwarsliggen, al gaan ook in die partij steeds meer stemmen op voor het stemrecht. Voorzitter De Gucht ziet echter geen reden om het partijstandpunt aan te passen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke / Ruud Goossens

De VLD-parlementsleden Patrik Vankrunkelsven en Sven Gatz bonden woensdag de kat de bel aan in een interview met De Morgen (DM 18/9). Daarin verklaarden ze dat "een liberaal niet veel argumenten heeft om algemeen stemrecht af te wijzen". Meteen werd een bezoek aan de presentatie van Het blauwe boekje over links-liberalisme, dat Vankrunkelsven en Gatz gisteren voorstelden, een iets geladener aangelegenheid dan vooraf gedacht. Spirit-voorzitster Els Van Weert was er "omdat Spirit òòk een links-liberaal is, ook al zitten we in een kartel met de SP.A". Veel VLD'ers waren er niet te bespeuren: afgezien van enkele ex-Spiritisten (Annemie Van de Casteele en Vincent Van Quickenborne) en Dirk Verhofstadt (broer-van en allang voorstander van migrantenstemrecht) bleven de vooraanstaande liberalen weg. VLD-voorzitter Karel De Gucht, die de inleiding van het boek schreef, was naar verluidt niet echt gelukkig met de timing van de twee auteurs.

Toch genieten Gatz en Vankrunkelsven wel degelijk steun in hun partij. VLD-volksvertegenwoordiger Bart Tommelein, ook een voormalig lid van de Volksunie en tot voor enkele woordvoerder van Patrick Dewael, heeft er hoegenaamd geen probleem mee dat de twee zich voorstander tonen van het migrantenstemrecht. "Wie belastingen betaalt, moet ook de kans krijgen om zich uit te spreken over het bestuur." Tommelein eist wel dat het migrantenstemrecht gekoppeld wordt aan de afschaffing van de stemplicht. "Je kunt de migranten niet de keuze laten om te gaan stemmen of niet, als er voor de Belgen een verplichting geldt", stelt hij. Het kamerlid vindt daarnaast dat het migrantenstemrecht uitgegroeid is tot een symbooldossier, "waarin de emoties het dreigen te halen op de ratio".

Dat het item uitgegroeid is tot een symbooldossier vindt ook oud-minister Annemie Neyts. "Het is een reden te meer om het zo snel mogelijk goed te keuren. Ik ben al jaren een voorstander van het stemrecht voor migranten. Door hardnekkig vast te houden aan haar njet is de partij zich aan het vastrijden." Eenzelfde geluid weerklinkt bij de Gentse afdeling van het Liberaal Vlaams Studentenverbond, die gisteravond nog een persmededeling verstuurde. "We roepen de VLD op om uit het defensief te treden, om zijn conservatieve houding te verlaten, te gaan voor stemrecht voor iedereen en het liberalisme te vrijwaren van een historische blunder. Nu halsstarrig blijven weigeren dreigt het liberalisme jarenlang als een conservatieve stroming te brandmerken, terwijl het consequent liberalisme progressief is."

Annemie Neyts hoopt dat een interne discussie een oplossing zal bieden voor de onenigheid. "Anders zullen er veel mensen tegen hun natuur moeten stemmen wanneer de andere meerderheidspartijen hun voorstel presenteren in het parlement." Ex-Spiritiste Annemie Van de Casteele zal de kwestie aankaarten op de VLD-fractiedagen eind september. "Het is erg dat een groot deel van de partij zegt persoonlijk voorstander te zijn, maar toch tegen zal stemmen uit angst voor het Vlaams Blok. Het wordt tijd dat we de situatie opnieuw bekijken."

Toch lijkt een koerswijziging er vooralsnog niet meteen in te zitten. Partijvoorzitter De Gucht, persoonlijk voorstander van het stemrecht, ontkende gisteren dat er in de VLD steeds meer voorstanders rondlopen. "Met zijn pleidooi voor migrantenstemrecht vertolkt Patrik Vankrunkelsven zijn hoogstpersoonlijke mening. Ik ben niet van plan om het partijstandpunt te wijzigen", was het bondige commentaar van de voorzitter.

Ook de andere top-VLD'ers zijn niet geneigd om de partijlijn meteen bij te stellen. Premier Guy Verhofstadt verklaarde eerder al dat het migrantenstemrecht geen oplossing is voor de inburgering van migranten. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael trad hem daar gisteren nog eens in bij. "Naturalisatie is in ons land een veel beter middel om alle rechten te verwerven. We hebben als partij voor die lijn gekozen en we zullen daar niet meer van afwijken. Maar Patrik en Sven hebben het recht er een andere mening op na te houden." Mag Vankrunkelsven dan ook voor stemmen wanneer het stemrecht aan bod komt in de Senaat? "Dat is een zaak van de fractie, daar heb ik mij als minister niet mee te moeien."

Vincent Van Quickenborne zei dan weer het "spijtig te vinden dat Gatz en Vankrunkelsven zich focussen op het migrantenstemrecht". De VLD-staatssecretaris geeft toe dat hij zelf zijn Belgische nationaliteit niet zou opgeven mocht hij in een ander land gaan wonen. "Maar ik zou het ook niet erg vinden om geen stemrecht te hebben." Als senator pleitte Van Quickenborne enkele jaren geleden nog voor een stemrecht voor migranten op alle niveaus.

VLD-voorzitter Karel De Gucht: 'Ik ben niet van plan om het partijstandpunt over het migrantenstemrecht te wijzigen'