Direct naar artikelinhoud

'Borussia hoort thuis in de Champions League'

'Het zal ons wel lukken.' Borussia-trainer Sammer liet er gisteravond aan de rand van het trainingsveld in Dortmund geen twijfel over bestaan: zijn Borussia gaat in de bokaal voor de loting van de eerste Champions League-ronde. Aanvallende middenvelder Rosicky is even formeel. 'We verdienen dit. Borussia Dortmund hoort thuis in de Champions League.' Hoogmoed of koele nuchterheid?

Dortmund

Van onze verslaggever ter plaatse

Kristof Windels

Van 'Deutsche Pünktlichkeit' was er gistermiddag geen sprake op de training van Dortmund. Een kwartier na het voorziene tijdstip betraden de Borussia-sterren onder massale publieke belangstelling het veld van het trainingscentrum van de Duitse club. De grasmat lag er piekfijn bij, zelfs een biljartbal zou er nog perfect over gerold hebben.

Na het traditionele inlopen en een beetje dollen - alsof er bitter weinig op het spel staat vanavond - werden de oefeningen door een breedlachende Matthias Sammer op gang gefloten. Een deel van de groep hield zich bezig met een aantal tactische manoeuvres, terwijl de rest het vizier aan de andere kant van het veld mocht scherpstellen. De training, die uiteindelijk slechts een uur duurde, werd vooral gebruikt om de stilstaande fases in te oefenen. Vooral aan hoekschoppen werd duidelijk veel aandacht besteed. De vrees van Club-trainer Trond Sollied leek gegrond. "Optimal", schreeuwde Borussia-trainer Sammer, toen Jan Koller voor de zoveelste keer het leer tegen de netten joeg.

Ondanks het feit dat Dortmund een open training hield, was er toch nog behoorlijk wat heisa tussen persmensen en afgevaardigden van de ploeg. Tijdens de tactische nummers hoorden de camera's te worden gedraaid. Een vreemde beslissing van de Borussia-mensen, die er blijkbaar niet aan hadden gedacht dat de Brugge-scouts zich ongehinderd tussen de meute supporters konden wringen.

De training werd nog afgesloten met een reeksje strafschoppen. Vooral het geval dat... Maar geen mens in en om Dortmund die voorlopig wil denken aan het doemscenario: Dortmund niet in het kampioenenbal. Niet alleen de supporters, maar ook de bestuursleden van de Duitse topclub houden nochtans stilletjes hun hart vast. "Normaal gezien praat ik enkel over de sportieve zaken, maar ook financieel kan het missen van de Champions League een behoorlijke achteruitgang betekenen", wist sportief directeur Michael Zorc te melden.

De rekening wordt voor hem gemaakt door manager Michael Meiser. "De wedstrijd tegen Brugge is er een die over 15 miljoen euro gaat." Meiser verwees bovendien naar de partij die Borussia de rechtstreekse plaatsing voor de Champions League kostte. "De 1-1 tegen Bochum aan het einde van vorig seizoen heeft ons alleen al 1,5 miljoen euro gekost, en een veelvoud aan slaap. Want sowieso mogen deelnemen aan de Champions League is toch wel een stevige zorg minder." Van een scenario waarbij Dortmund veroordeeld zou worden tot de Uefacup wil men in de industriestad allerminst weten. Dortmund-president Gerd Niebaum: "Zelfs als we meerdere ronden zouden doorgaan, of zelfs de finale halen zoals in 2000, zou dat ons nog maar evenveel opbrengen als de eerste groepsfase van de Champions League."

Geen haar aan het hoofd van de Dortmunders dat er dus aan denkt om zich zomaar te laten uitschakelen door de Belgische landskampioen. Zelfs niet na het beschamende verlies van dit weekend tegen Keulen. Een onderwerp waarover trainer Matthias Sammer het dan ook liever niet heeft. "Het is al erg genoeg dat we dit weekend verloren hebben. Daarom vraag ik ook begrip om het feit dat ik momenteel enkel vooruitkijk naar de wedstrijd tegen Brugge."

In dat opzicht heeft de Duitse trainer er dan ook alle hoop op dat Borussia met glans zal slagen in de opdracht. "Het zal ons lukken", schreeuwde de trainer ei zo na uit toen een journalist het aandurfde om te polsen naar de mogelijke gevolgen als Brugge de kwalificatie inpalmt. "Het zal afhangen van kleine dingen", herpakte Sammer zich snel. "De spelers zijn zich nu in elk geval wel degelijk bewust van het grote belang van deze wedstrijd."

Middenvelder Rosicky is formeel. "We spelen niet met dezelfde kaarten als in Brugge. Toen was de helft van de ploeg helemaal niet fit. Nu zal het anders lopen. Wij verdienen ook de kwalificatie. Borussia Dortmund hoort thuis in de Champions League." Een oordeel dat duidelijk gehoor vindt bij collega Dede. "In deze terugmatch moeten we alles kunnen goedmaken. Ik kan het me zelfs niet voorstellen dat we ons niet voor de Champions League kunnen kwalificeren. Ik denk dat er hier dan een bom ontploft. Ik begin dan ook niet aan de wedstrijd tegen Brugge om goed of slecht te spelen, maar enkel en alleen om te winnen."

Een opvallende afwezige op de namiddagtraining van gistermiddag was Amoroso. De Braziliaan heeft nog steeds last van een knieblessure die hij opliep tijdens de wedstrijd van zaterdag, maar zou toch speelklaar geraken. Sammer: "De beslissing valt pas op de dag van de wedstrijd, maar ik denk wel dat hij zal spelen."

Dede: 'Als we ons niet weten te kwalificeren dan ontploft hier een bom'