Direct naar artikelinhoud

Brits pedofilieschandaal rond politici mogelijk in doofpot gestopt

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken geeft toe dat het 114 belangrijke dossiers over hooggeplaatste pedoseksuele politici kwijt is of vernietigd heeft. Premier David Cameron heeft een onderzoek bevolen.

Volgens de Britse ex-minister Lord Tebbit (83) is het goed mogelijk dat de autoriteiten in de jaren tachtig de feiten over een pedofilienetwerk in de doofpot hebben gestopt. In The Andrew Marr Show gaf de voormalige minister toe dat zoiets politici destijds automatisch het systeem probeerden te beschermen, in plaats van onfrisse zaken uit te zoeken.

Dit weekend raakte bekend dat een heleboel gevoelige documenten over kindermisbruik waarbij een resem vooraanstaande politici waren betrokken, vernietigd of verdwenen zijn. Concreet gaat het om 114 belangrijke documenten waarvan het ministerie van Binnenlandse Zaken moet toegeven dat ze spoorloos zijn.

Het zou gaan om informatie over hooggeplaatste pedoseksuele politici in de jaren tachtig en negentig. Sommigen onder hen waren ooit minister, anderen zouden nu nog altijd parlementslid zijn. Dat tientallen documenten 'verloren of vernietigd' zijn, doet de Britten vermoeden dat het om een enorme doofpotoperatie gaat.

Het merendeel van de feiten dateert uit de tijd dat Margaret Thatcher premier was. Zo ontbreekt nu een dossier over een van haar vertrouwelingen, de inmiddels overleden Sir Peter Morrison, van wie eerder geruchten over pedofilie kwamen bovendrijven. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Leon Brittan, was de laatste die de documenten in handen had. Wat er precies mee is gebeurd, is niet duidelijk.

Premier Cameron heeft het ministerie inmiddels gevraagd om de zaak uit te spitten. "Ik begrijp dat mensen bezorgd zijn om deze gebeurtenissen die dertig jaar geleden plaatsvonden."