Direct naar artikelinhoud

Franse regisseur Alain Resnais overleden

De Franse regisseur Alain Resnais is zaterdagavond in Parijs overleden. Hij werd 91 jaar. Resnais behoorde in de jaren vijftig samen met onder anderen François Truffaut en Jean-Luc Goddard tot de Franse Nouvelle Vague. Hij verwierf met zijn eerste langspeelfilm Hiroshima mon amour van 1959 onmiddellijk bekendheid en behaalde tijdens zijn loopbaan tal van prijzen en onderscheidingen. Hij draaide meer dan twintig films, zoals Providence (1977), Mon oncle d'Amérique (1980), Mélo (1986), Smoking/No Smoking (1993) en Aimer, boire et chanter, zijn laatste film. Onvergetelijk is ook zijn surrealistische filmklassieker L'année dernière à Marienbad (1961), over hartstocht en verbeelding.

De regisseur kreeg in 1949 een Oscar voor de beste kortfilm in twee delen voor Van Gogh. Voor zijn levenswerk ontving hij in 1995 de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en een Zilveren Beer op de Berlinale van 1998.

Alain Resnais was een veelzijdige, nieuwsgierige en experimentele filmmaker. Hij was ook politiek geëngageerd. Conversatie en het eeuwige thema liefde waren belangrijk voor hem. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius eerde Resnais als een "groot talent, dat wereldwijd erkend was". De vroegere directeur van het filmfestival van Cannes, Thierry Frémaux, noemde Resnais een "bron van inspiratie voor de nieuwe generatie van filmmakers".