Direct naar artikelinhoud

Europese primeur: massaal burgerprotest

Voor het eerst in de geschiedenis van de EU hebben bijna 2 miljoen Europese burgers Brussel gevraagd een wetsvoorstel van tafel te halen. Opvallend genoeg is juist deze primeur achterhaald: het gewraakte onderdeel van de beoogde waterwetgeving is er nooit gekomen.

Europees Commissaris Sefcovic (Administratie) beloofde de organisatoren van het Europese burgerinitiatief Right2Water niettemin hun verzoek serieus te bekijken. Het burgerinitiatief wil dat iedereen in de EU schoon, stromend water heeft en goed sanitair. Daarnaast eist de initiatiefgroep een verbod op de privatisering van waterbedrijven.

Right2Water heeft naar eigen telling 1,9 miljoen handtekeningen verzameld van EU-burgers om hun eisen kracht bij te zetten. Dat is ruim boven wat vereist is (1 miljoen) om de Commissie te verplichten een wetsvoorstel te heroverwegen. Het burgerinitiatief is in februari 2011 ingevoerd om de kloof tussen kiezer en het Europees bestuur te verkleinen.

Er is een beperkt aantal Europese burgerinitiatieven gestart sinds deze mogelijkheid bestaat voor de burger om Europees beleid direct te beïnvloeden. Zo loopt er een handtekeningenactie om winkels en bedrijven te verplichten hun lichten te doven na sluitingstijd. Ook is er een actie om softdrugs te legaliseren. De Commissie moet voldoende ondersteunde initiatieven bestuderen maar hoeft de aanbevelingen niet over te nemen.