Direct naar artikelinhoud

Chinese president Hu roept op tot hereniging Taiwan met China

De Chinese president Hu Jintao heeft opgeroepen tot hereniging van China met het eiland Taiwan. Hij deed dat in een rede ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de revolutie die een einde maakte aan het 2000 jaar oude Chinese keizerrijk van de Qingdynastie.

Op 10 oktober 1911 brak een opstand uit in Wuchang. Daarmee barstte een korte burgeroorlog los die in februari 1912 leidde tot de troonsafstand van keizer Xuantong Puyi en keizerin Longyu. De republiek China die toen werd gevestigd splitste zich in 1949 feitelijk op in een communistische Volksrepubliek China op het vasteland en de nationalistische Republiek China op Taiwan. Taiwan is sindsdien in praktijk onafhankelijk maar Peking erkent dat niet. Ideologen van beide partijen beschouwen zich als de erfgenamen van de revolutie van 1911.

Hu zei zondag dat "de geschiedenis sinds de val van de Qingdynastie aantoont dat het leiderschap van de Chinese Communistische Partij moet worden gehandhaafd om tot de grote renaissance van de Chinese natie te komen".

Onder de toehoorders van Hu was ex-president Jiang Zemin (1989-2002), over wie geruchten de ronde deden dat hij was overleden. Jiang Zemin zag er fragiel uit, maar opgewekt. De berichten dat Jiang Zemin was overleden werden onlangs door de Chinese overheid op het internet streng gecensureerd, waardoor even de indruk werd gewekt dat ze mogelijk waar waren.

(ANP/VK)