Direct naar artikelinhoud

Pokeren met belastinggeld

De Belgische belastingbetaler riskeert een hoge prijs te betalen voor de redding van Dexia. De federale overheid verklaarde zich bereid garant te staan voor 50 tot 60 miljard euro van de mogelijke verliezen bij Dexia's probleembeleggingen. Economen waarschuwen voor een ratingverlaging, met een oplopende staatsschuld tot gevolg.

De Belgische, Franse en Luxemburgse overheden bereikten gisteren een politiek akkoord over de ontmanteling van de financiële groep Dexia, die opgesplitst wordt in vier stukken. De federale overheid staat klaar om Dexia Bank België volledig over te nemen voor 4 miljard euro en de ontmantelde moederholding Dexia een monsterwaarborg te geven.

Het principeakkoord werd gisteren ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur van Dexia. Bij het ter perse gaan was er nog geen beslissing.

Bij groen licht wordt Dexia Bank België volledig genationaliseerd. De bank blijft de komende jaren dan in overheidshanden. Het Franse stuk verhuist naar een nieuw te vormen Franse bank. De overige activiteiten worden te koop gezet. De portefeuille van risicovolle beleggingen blijft achter in de beursgenoteerde groep, die daardoor uitgroeit tot een bad bank.

In totaal zijn de overheden bereid een waarborg van 90 miljard euro af te leveren voor de bad bank. België neemt daar 60 procent van voor zijn rekening, goed voor 54 miljard euro. De vrees bestaat dat deze garantie een negatieve invloed zal hebben op de Belgische kredietwaardigheid. Als dat gebeurt, dan wordt lenen voor de Belgische overheid fors duurder.

"De garantie van België aan Dexia be draagt 15 procent van het bruto binnenlands product van ons land. De Franse garantie bedraagt slechts 2 procent van het Franse bbp", waarschuwt econoom Paul De Grauwe (KU Leuven). Uittredend premier Yves Leterme (CD&V) maakte zich gisteren sterk dat de nieuwe staatswaarborg geen groot probleem mag stellen. "De bad bank is een restbank, met heel wat gezonde stukken", beklemtoonde hij.

De klanten van Dexia Bank België kunnen op beide oren slapen. "Wat we gedaan hebben, een systeembank redden, de burgers behoeden voor de implosie van een bank, weegt op tegen de lichte schuldverhoging die we zullen hebben", vindt Leterme.

De deal blijkt al wekenlang in voorbereiding te zijn. In twee uur tijd hadden Leterme en zijn Franse collega François Fillon de deal gisterenmiddag rond. Het politieke akkoord, waarbij ook formateur Elio Di Rupo (PS) betrokken werd, werd vervolgens voorgelegd aan de raad van bestuur van Dexia. Bij het ter perse gaan was er nog geen overeenstemming binnen die raad.

Wat de gevolgen zullen zijn voor de werkgelegenheid in België is niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat zowel de Gemeentelijke Holding als Arco door de overheid worden afgeschermd voor verliezen. Vanmorgen zijn er hierover besprekingen met de Gemeentelijke Holding. Arco komt in aanmerking voor een garantieregeling voor zijn coöperanten. De kleine beleggers dreigen intussen met juridische actie als de overheid aandeelhouders niet op gelijke voet behandelt.