Direct naar artikelinhoud

Duitsland drijft eurocrisis naar kookpunt

Omdat een ontmoeting tussen Frankrijk, Duitsland en Italië geen enkele hoop bood op een oplossing voor de uitdijende eurocrisis, gingen beleggers door met het dumpen van staatspapier van eurolanden. Duitsland drijft de eurocrisis naar een kookpunt, zeggen analisten.

De Italiaanse rente steeg gisteren opnieuw boven de 7 procent. In ons land klom de rente naar 5,7 procent. Overal in Europa werd gisteren opnieuw staatspapier op de straten gekeild uit vrees dat de eurozone binnenkort uiteenspat en beleggers zware verliezen moeten incasseren.

De uitverkoop van staatspapier versnelde nadat een ontmoeting in Straatsburg tussen bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Mario Monti geen enkel signaal gaf dat zou kunnen wijzen op een oplossing voor de crisis.

Nochtans had Frankrijk enige hoop gewekt dat er zo'n signaal zou kunnen komen. De Fransen zouden nogmaals bij de Duitsers aandringen om de Europese Centrale Bank (ECB) een grotere rol te laten spelen om de crisis in te dijken. Volgens de Fransen kan enkel de ECB, met zijn oneindige middelen, de crisis tot staan brengen. Zonder grotere rol voor de ECB, zou Parijs niet bereid zijn om Duitsland te volgen in een wijziging van de Europese verdragen. Merkel dringt aan op zo'n wijziging om de eurolanden beter in de pas te laten lopen.

Maar de Fransen slaagden er niet om de Duitsers de arm om te wringen. De ECB mag niet uitrukken om de brand in de eurozone te blussen. "Een strenger Europees toezicht op nationale begrotingen is voor Duitsland geen reden om in te stemmen met een grotere rol voor de Europese Centrale Bank bij het bestrijden van de schuldencrisis," zei Merkel.

Meer zelfs, ze kreeg Sarkozy gisteren zo ver om te stoppen met verklaringen over welke rol de ECB zou moeten spelen. "We moeten afzien van positieve of negatieve eisen aan de ECB", zei de Franse president. Eerder op de dag noemde zijn minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé meer actie van de centrale bank nog van het grootste belang.

Duitsland blijft voorlopig inzetten op de uitbreiding van het economische toezicht in de eurozone als medicijn voor de schuldencrisis. Sarkozy gaf aan dat Duitsland en Frankrijk werken aan voorstellen voor verdragswijzigingen die daarvoor moeten zorgen. Die zullen voor 9 december, de komende EU-top, worden gepresenteerd, beloofde hij.

Voor de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti was het gisteren de eerste ontmoeting met Merkel en Sarkozy. De technocraat, die vorige week Silvio Berlusconi als premier verving, kreeg schouderklopjes omdat hij werk wil maken van de nodige budgettaire sanering in zijn land.

Signaal van onvermogen

Voor de financiële markten was de bijeenkomst in Straatsburg het zoveelste signaal van onvermogen van de Europese leiders om de crisis de kop in te drukken. De rentes van de eurolanden gingen verder de hoogte in. Beleggers keren zich tegen het geheel van de eurozone. Ook de aandelenbeurzen sloten met verlies na het Nein van Merkel. Nochtans waren de beurzen positief aan de dag begonnen, onder meer gevoed door een verbeterd ondernemersvertrouwen in Duitsland.

Duitsland drijft de crisis naar een kookpunt, zeggen analisten. "Duitsland speelt het keihard en dwingt de andere eurolanden in een keurslijf", zegt Frank Vranken van BNP Paribas Fortis. "Berlijn zal niet plooien voordat iedereen bereid is in de pas te lopen." En daarmee spelen de Duitsers een bijzonder gevaarlijk spel. "Ze zijn een periode van extreme koorts aan het opbouwen", zegt Vranken. "De eurocrisis kan geen weken meer aanslepen voordat ze fundamenteel wordt aangepakt, anders implodeert de euro."

Ondertussen gaat Portugal meer en meer dezelfde weg op als Griekenland. Wellicht is het land aangewezen op een schuldherschikking, nu kredietbeoordelaar Fitch de rating van het land tot 'rommel' heeft verlaagd.