Direct naar artikelinhoud

800 meterkampioene Caster Semenya kiest Maria Mutola als coach

De meest besproken atlete van de afgelopen twee jaar gaat samenwerken met een voormalige topatlete die tijdens haar loopbaan bijna net zo controversieel was. Caster Semenya, de wereldkampioene 800 meter van 2009, heeft Maria Mutola, olympisch en drievoudig wereldkampioene 800 meter, aangesteld als haar trainster.

Semenya en Mutola zijn het mikpunt geweest van felle discussies en gemene insinuaties. De sekse van beide vrouwen is in twijfel getrokken door hun mannelijke voorkomen en manier van bewegen, gekoppeld aan hun bijzonder snelle tijden op de 800 meter.

Semenya mocht elf maanden niet meedoen aan wedstrijden vanwege een onderzoek naar haar sekse, nadat ze in 2009 als onbekende 18-jarige Zuid-Afrikaanse studente plotseling met overmacht de wereldtitel had veroverd. Sinds vorig jaar is ze weer actief, zonder dat de onderzoeksresultaten openbaar zijn gemaakt. Bij het afgelopen WK atletiek werd ze tweede. Ze heeft haar toptijden uit 2009 (persoonlijk record 1.55:45) niet meer benaderd.

Vergelijkbare consternatie

Mutola's verschijning op de atletiekbaan zorgde voor vergelijkbare consternatie, al is zij voor zover bekend nooit onderworpen aan seksetest. De Mozambikaanse debuteerde in 1991 als 18-jarige op het WK atletiek met de vierde plaats, in een wereldrecord voor junioren. Het bleek de aanzet tot een uiterst succesvolle, lange loopbaan. Ze nam pas in 2008 afscheid, na haar zesde olympische deelname.

De 38-jarige Mutola heeft nooit eerder gewerkt als atletiekcoach. Ze was de laatste jaren actief als semiprofessioneel voetbalster in Zuid-Afrika. Semenya zocht al wel eerder contact met haar. Tijdens de mondiale ophef over haar sekse ging ze te rade bij de oud-kampioene met vergelijkbare ervaringen.

Semenya kondigde de officiële samenwerking dinsdag aan met de mededeling dat Mutola voor haar een voorbeeld is. "Ze is altijd mijn idool geweest", zei Semenya.

Mutola toonde zich verheugd over de kans om met Semenya te werken. Ze heeft eerder al met bewondering gesproken over de prestaties van de 20-jarige atlete. In 2010 voorspelde ze dat Semenya het wereldrecord op de 800 meter zou kunnen verbeteren. Dat is haar nog niet gelukt. De toptijd is sinds 1983 in handen van toenmalige Tsjecho-Slowaakse Jarmila Kratochvilova: 1.53:28. Het geldt als een dopingrecord.