Direct naar artikelinhoud

Ruimte intelligent benut

De arbeiderswoning die Eva en Martijn kochten in de Brugse Poort in Gent, bestond uit een aaneenschakeling van koten. Daarom besliste het koppel het huis tot op de muren te strippen. Door een arbeidsintensieve verbouwing kregen ze een charmant huis met veel lichtinval waarbij de ruimtes slim benut zijn.

De woning dateert van 1870 en is gebouwd tijdens de industriële revolutie. Toen was het de gewoonte om huizen voor de arbeiders te bouwen in de buurt van de fabriek. In de straat van Eva en Martijn stond vroeger een steen- bakkerij. Eva kocht het huis in 2003. "Naar verluidt was deze woning bedoeld voor bedienden, aangezien ze breder en groter was dan een traditioneel arbeidershuisje. In onze woning kom je ook niet onmiddellijk in de leefruimte, we hebben een inkomhal."

De woning van Eva maakt deel uit van vier dezelfde huizen naast elkaar. "Ze bouwden hier ooit één grote woning en hebben die daarna in vier opgedeeld. Dat betekent dat de tussenmuren dun zijn. Af en toe horen we burengeluid, maar daar storen we ons niet aan."

De renovatie startte in 2004 en duurde een jaar. "We hebben met een architect samengewerkt. Hij zorgde voor heel wat slimme oplossingen. De grootste uitdaging van de verbouwing was om de kleine ruimtes zo intelligent mogelijk te benutten."

Oude slagersbank

In de keuken bijvoorbeeld zijn de koelkast en de diepvriezer ingemaakt in de muur om zo veel mogelijk plaats te winnen. De wand boven het werkblad is naar achteren geduwd om bergruimte te creëren. Dat zorgt in de inkomhal dan weer voor een inham voor de fietsen. "Op die manier kunnen we de gang vrij houden", vertelt Eva. "Ik passeer hier dagelijks met buggy's, dus dat is handig."

De keuken bevindt zich aan de straatkant. "Dat is een bewuste keuze", zegt Eva. "De meeste mensen doen het omgekeerde en willen de leefruimte vooraan. Wij wilden contact met de straat. Af en toe steken we ons hoofd naar buiten om een babbeltje te slaan."

Op die manier heeft het koppel uitzicht op de tuin vanuit de leefruimte. Ze kozen een sobere keuken "Ik hou van moderne keukens, maar die moeten wel bij de woning passen. Nu hebben we het gevoel dat onze keuken hier altijd al gestaan heeft." De oude slagersbank creëert extra werkruimte in de keuken.

Gesneuvelde tegels

De vloer is origineel, met uitzondering van enkele nieuwe tegels. Het verschil is nauwelijks te zien. "De tegels afkloppen was een intensief proces. Daardoor zijn er enkele gesneuveld. We hebben er een paar nieuwe tegels tussen gelegd. Een nieuwe vloer is misschien goedkoper en vraagt allicht minder werk, maar die oude tegels zorgen voor de charme van het huis."

De vroegere deur naar de koten is vervangen door pilaren in de leefruimte. De architect plaatste ze asymmetrisch om een tunneleffect te vermijden. Via het grote raam in de leefruimte komt veel licht naar binnen. "De leefruimte en tuin werden 30 centimeter uitgegraven om een zo hoog mogelijk raam te kunnen plaatsen en dus zo veel mogelijk licht naar binnen te trekken. De twee koepels in het plafond zorgen voor extra licht in de middenruimte."

verwarming

Het koppel verwijderde de schouw om plaats te winnen. In de eetkamer staat een oude radiator, in de leefruimte plaatsten ze een luchtgat met verwarming. "Ik wou overal in het huis oude radiatoren, maar de loodgieter zag dit niet zitten omdat ze te zwaar zijn. We plaatsten wel een kachel in de leefruimte. Zodra die goed brandt, kunnen we de verwarming uitschakelen."

De leefruimte kijkt uit op de stadstuin, die aangelegd is voor er sprake was van kinderen. "De drempel om naar de tuin te gaan, is laag. De vloer van het terras ligt in het verlengde van de leefruimte. In de zomer openen we de ramen volledig, waardoor ons huis veel groter wordt. Waarschijnlijk zouden we de tuin nu iets kindvriendelijker aanleggen, maar het blijft een mooie stadstuin. Met de kinderen gaan we vaak in het nabijgelegen park spelen."

In de gang die vroeger naar de tuin leidde, zit nu een toilet, opnieuw om plaats te winnen. De trap werd helemaal afgeschuurd. "De trapleuning is gemaakt door een bevriende smid", zegt Eva.

functioneel blok

De eerste verdieping is voorbehouden voor de slaapkamers van de kinderen en de badkamer. In de slaapkamer van de baby was het raam ooit dichtgemaakt door de ramenbelasting. "We hebben dat raam natuurlijk weer opengemaakt zodat we meer lichtinval hadden."

"De badkamer heeft ons het meeste denkwerk bezorgd. We wilden immers geen grote ruimte opofferen voor een badkamer. Daarom hebben we één kamer opgedeeld in een slaapkamer en badkamer, afgescheiden door een deur."

Zowel in de gang als de slaapkamers hangt opvallend behangpapier. "Ik ben een grote fan van behangpapier. Dat koop ik altijd bij de zusters Priem in Gent." (Een gevestigde waarde die al meer dan tachtig jaar behangpapier verkoopt, MDV)

De zolderverdieping werd vroeger als studio verhuurd. Met de komst van de kinderen werd dit de slaapkamer van de ouders. In het midden staat een blok waar de verschillende functies gegroepeerd zijn.

Aan de rechterkant, waar vroeger een keuken was, hebben ze nu een kleerkast gemaakt. Links daarvan staat een lavabo en aan de linkerkant een douche en toilet. Aan de voorkant van het blok hangt een ladder. Boven in de nok was vroeger plaats voor een tweepersoonsbed. Het koppel gebruikt die nu niet meer, maar plaatste een bed naast het blok.

"Er is een goede circulatie in de kamer, want er staat niets in de weg. We hebben de muur ruw gelaten en alleen in het wit geschilderd. Het originele zolderluik hebben we ook behouden. We doen dat niet weg, we vinden dat veel te mooi."

Waar?

• De

Brugse Poort

is een volkse, dichtbebouwde wijk. De buurt is aan een heropleving bezig. Winkels, zwembad, scholen en groen liggen op wandelafstand.

Recuperatie

originele tegeltjes

Potentiële

studio

boven

Tuin/terras

Buurt met

kleine huisjes

Weinig

parkeer- gelegenheid

Smalle

woning