Direct naar artikelinhoud

Bijltjesdag in Belgrado

De Joegoslavische vice-premier Momcilo Perisic is gisteren afgetreden als gevolg van een vermoedelijke spionage-affaire. Maandag hadden president Vojislav Kostunica en premier Zoran Djindjic hem gevraagd op te stappen. De Joegoslavische geheime dienst had de vice-premier vorige week donderdag gearresteerd tijdens een diner met een Amerikaanse diplomaat. De Amerikaan werd ook opgepakt en ondanks zijn diplomatiek statuut vijftien uur vastgehouden en ondervraagd. Buitenlandse Zaken in Washington heeft daar woedend tegen geprotesteerd.

Perisic, een generaal buiten dienst en parlementslid, werd twee dagen verhoord en vervolgens vrijgelaten. De militaire geheime dienst stelt dat hij geheime documenten van het leger aan de Amerikaan overhandigde. Officieel wordt Perisic aangezien als een spion voor de Verenigde Staten en riskeert hij een hoge gevangenisstraf.

Geruchten in Belgrado spreken van mogelijke bewijsstukken voor het Internationale Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Perisic ontkent dat ten stelligste. Hij wil zich voor een krijgsraad verdedigen om zijn naam te zuiveren. Daarom liet hij weten zich niet op zijn parlementaire onschendbaarheid te zullen beroepen.

Waarnemers kunnen zich in Belgrado niet van de indruk ontdoen dat het hier om een politieke afrekening gaat. Momcilo Perisic was niet alleen generaal maar ook stafchef van het Joegoslavische leger onder Milosevic en dus een absolute vertrouweling van het voormalige Joegoslavische staatshoofd. Het is de huidige regering die Milosevic aan het Tribunaal in Den Haag heeft uitgeleverd. (FS)