Direct naar artikelinhoud

'We moeten blijven proberen, er is geen keuze'

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) erkent dat de verkoop van de 'e-wagen' niet aantrekt. Toch ligt dat volgens haar niet aan haar beleid.

Waarom wil volgens u niemand een elektrische wagen?

Lieten: "Omdat we de elektrische wagen nog niet helemaal vertrouwen, maar ook omdat hij te duur is. We moeten ervoor zorgen dat die prijs naar omlaag gaat. Enerzijds door de productie van de batterijen goedkoper te maken, anderzijds door fiscale maatregelen. Tot eind 2012 gaf de federale regering een belastingvermindering bij de aankoop van een elektrische wagen. Sinds de afschaffing daarvan is de verkoop ineengezakt."

Dankzij de zesde staatshervorming wordt dat binnenkort een Vlaamse bevoegdheid. Moet Vlaanderen die vermindering weer invoeren?

"Er moeten extra fiscale maatregelen komen, daar pleit ik voor. Dat wordt een belangrijke taak voor de volgende Vlaamse regering. Maar er moet ook betere infrastructuur komen voor elektrische voertuigen."

Vlaanderen zou elektrische wagens kunnen vrijstellen van de verkeersbelasting.

"Dat is een optie, maar de overheid kan ook niet alles oplossen. Ook het consumentenvertrouwen moet omhoog, en dat is ook een taak voor de autosector. Helaas is de auto-industrie zeer conservatief. Het is niet makkelijk om daarin verandering te brengen."

Sinds 2012 investeerde Vlaanderen 16,5 miljoen euro in de Proeftuin Elektrische Voertuigen. Is het beleid mislukt?

"Het is zeker nog niet verloren. We moeten blijven proberen. Uiteindelijk hebben we geen andere keuze. De luchtkwaliteit in Vlaanderen is niet bijster goed. Niet alleen onze gezondheid maar ook het milieu hebben baat bij een doorbraak van de elektrische auto."