Direct naar artikelinhoud

Twee ‘Belgen’ verlaten top van softwarereus SAP

WALLDORFl Bij SAP, de grootste softwareproducent van Europa, verlaten twee toplui het bedrijf. Zowel CEO Léo Apotheker, een Duitser die opgroeide in de Antwerpse diamantwijk, als de Belg Erwin Gunst verdwijnt uit het directiecomité van SAP.

Gunst was operationeel en personeelsdirecteur. Hij was verantwoordelijk voor onder meer human resources en de efficiëntie van de bedrijfsoperaties en -processen. Een opvolger is er nog niet, zo stelde SAP-oprichter Hasso Plattner tijdens een teleconferentie.Zondag was al bekend geraakt dat Léo Apotheker na negen maanden aftreedt als CEO. De reden is niet helemaal duidelijk. Er zijn geen strategische geschillen, zei Plattner. Vermoedelijk strandde Apotheker in de strijd om de toekomstige strategie van het concern en door het sterk afgenomen vertrouwen van het personeel. Apotheker wordt opgevolgd door een duo bestaande uit twee leden van het directiecomité, Bill McDermott en Jim Hagemann Snabe.

Léo Apotheker moet met onmiddellijke ingang opstappen. Insiders menen dat Apotheker vooral moet vertrekken omdat hij niet in staat werd geacht het moreel van het personeel op te krikken. Vorig jaar in september bleek uit een enquête bij de werknemers dat er een dramatisch verlies van vertrouwen was in het management. Apotheker kreeg ook het verwijt te laat nieuwe software voor kmo’s te hebben gelanceerd. Daarnaast klaagden veel klanten over prijsverhogingen tijdens de crisis. Hasso Plattner had onlangs al openlijk kritiek gegeven op Apotheker.Met de aanstelling van twee cogedelegeerd bestuurders keert SAP terug naar de situatie van voor de aanstelling van Apotheker begin 2009.