Direct naar artikelinhoud

Achtervolging bij Capitool eindigt in schietpartij

Bij een schietpartij in Washington is een vrouw neergeschoten door de politie. De vrouw probeerde met haar wagen door de afzetting van het Witte Huis te rijden. De achtervolging die daarop volgde, eindigde in een schietpartij.

Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN tonen een zwarte Sedan die van de weg is geraakt. Er staat ook een beschadigde politiewagen naast. Het gaat om camerabeelden die vlak na de schietpartij werden vastgelegd.

Volgens de politie probeerde een vrouw door de afzetting van het Witte Huis te rijden. Toen ze werd ingesloten door politiewagens, ramde ze een veiligheidspost. Vervolgens reed de auto nog even door en kwam die tot stilstand aan het Capitool, de zetel van het Amerikaans Congres. Volgens CNN zou aan de achtervolging ook een verbale ruzie vooraf zijn gegaan tussen de bestuurster en veiligheidsagenten aan het Witte Huis.

Er zouden vijf tot zes schoten zijn afgevuurd. Daarbij werd de bestuurster neergeschoten door de politie. Kort na de feiten meldden Amerikaanse media dat de vrouw werd gedood, maar volgens sommige medewerkers van de autoriteiten was de vrouw opgepakt. Bij het ter perse gaan was haar lot nog niet bekend.

In de wagen van de verdachte zat ook een baby. Volgens getuigen werd het kind ongedeerd afgevoerd na de schietpartij. Er zou minstens een politieman gewond zijn geraakt tijdens de achtervolging. Mogelijk raakte ook een tweede agent gewond.

De schietpartij veroorzaakte grote commotie in en rond de parlementsgebouwen. De politie en het FBI rukten massaal uit en sloten de omgeving af. In het Capitool gingen sirenes af. Wie binnen was, moest een schuilplaats zoeken. Ook het Hooggerechtshof ging tijdelijk dicht.

Aanvankelijk werd gevreesd voor een terreuraanslag. Maar volgens de Amerikaanse politie staat het incident op zichzelf. Bij het ter perse gaan was er nog niets bekend over de motieven van de vrouw. Het was ook onduidelijk of de vrouw gewapend was.