Direct naar artikelinhoud

Transportbedrijven voor miljoenen opgelicht met 'vrachtbeurzen'

Belgische transportbedrijven worden steeds vaker opgelicht via zogeheten 'vrachtbeurzen', websites die aanbieders van vracht samenbrengen met transporteurs. 'Oost-Europese oplichters bieden zich aan onder een valse identiteit en gaan ervandoor met de goederen', waarschuwt gespecialiseerd detective Wim Dekeyser.

Op 19 oktober ging een Slowaakse bende aan de haal met een koperlading van 150.000 euro van een Antwerps transportbedrijf. Ze waren in contact gekomen via de vrachtbeurs Timocon.com, een databank waarin geabonneerde expediteurs en transporteurs hun vracht en beschikbare voertuigen plaatsen. "De Antwerpse firma kreeg een interessant aanbod van het Slowaakse bedrijf", vertelt Wim Dekeyser van het gelijknamige detectivebureau. "Voor alle zekerheid vroeg het Antwerpse bedrijf om een verzekeringscertificaat voor te leggen, en dat hebben ze gedaan. Later bleek dat vals te zijn."

Omdat de lading toch lang op zich liet wachten werd de Antwerpse firma achterdochtig. "Maar toen had de dievenbende natuurlijk al een week voorsprong", vertelt Dekeyser. Omdat de oplichters onder een valse identiteit werken, is het moeilijk te achterhalen wie precies achter de fraude zit. "Bijna altijd gaat het om Slowaakse, Roemeense of Litouwse bendes", aldus Dekeyser. Ze gaan steeds professioneler te werk. "Terwijl ze vroeger domweg de gegevens van een bestaand bedrijf kopieerden, infiltreren ze nu in bestaande bedrijven. Ze hebben dus een echt adres, telefoon- en btw-nummer. Althans voor even, want na enkele weken verdwijnen ze met de noorderzon."

800 miljoen euro

Ook de Slowaakse firma die met de koperlading aan de haal ging, blijkt niet langer te bestaan. In de afgelopen twee weken werden nog minstens drie andere Belgische bedrijven op dezelfde manier opgelicht. "Ze kwamen allemaal in contact met hun oplichters via de websites Teleroute.com en Timocon.com", weet Dekeyser. Die websites benadrukken dat het om een marginaal fenomeen gaat. "Je mag niet vergeten dat wij 250.000 vrachtaanbiedingen per dag op onze website plaatsen", zegt Govert Versluis van Teleroute. "In absolute cijfers gaat het om een marginaal fenomeen", beaamt Eric Fack van de centrale dienst voor georganiseerde diefstallen van de federale politie. Dekeyser raamt de schade op 800 miljoen euro per jaar in de Europese Unie.

De Belgische transportfederatie Febetra waarschuwt haar leden voor de fraude. "Als dat andere bedrijf alleen een Hotmail-adres heeft, moet er toch een belletje rinkelen", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt. Dekeyser pleit daarom voor een iets kritischere houding. "Soms kun je het adres van een malafide bedrijf gewoon opzoeken via Google Earth. Daar ligt dan een mooie uitgestrekte vlakte, met in het midden een klein houten schuurtje. (lacht) Onze bedrijven moeten gewoon hun gezond verstand gebruiken: ik geef mijn autosleutel toch ook niet zomaar aan de eerste de beste Roemeen." (adb)