Direct naar artikelinhoud

Baskische trots stopt ermee

De Baskische wielerploeg Euskaltel houdt op te bestaan. Achtentwintig renners moeten op zoek naar een nieuwe baan. Alleen de Russische miljardair Oleg Tinkov kan nog redding brengen.

Een gat van drie en een half miljoen euro kan niet meer worden gedicht. De Baskische overheid zou de som, goed voor de helft van het budget van de ploeg, voor haar rekening nemen. Maar de eerste eurocent van 2013 moet nog worden betaald.

De Spaanse telefoonmaatschappij Euskaltel besliste om in 2013 het ontbrekende geld te storten. Maar Euskaltel wil er geen gewoonte van maken. Zeven miljoen euro per jaar wordt ook voor de Spaanse telefoonmaatschappij te veel.

En zo komt een einde aan de wielerploeg die in 1994 werd opgericht. Twee decennia lang reed het Baskische team met de opvallende oranje uitrusting in het peloton.

Tot het einde van 2012 was er alleen maar plaats voor renners uit het Baskenland of met Baskische origine. Pas in 2013 werden de deuren opengezet voor niet-Baskische coureurs.

Vandaag maken negen renners van Euskaltel de korte reis van het Baskenland naar Vilanova de Arousa in Galicië. Daar begint zaterdag de Ronde van Spanje. Het wordt zonder twijfel de laatste grote ronde voor de ploeg. Enkel de excentrieke Russische miljardair Oleg Tinkov lijkt nog redding te kunnen brengen.

Brouwerij

Tinkov maakte fortuin met een brouwerij die hij in 2005 voor 167 miljoen euro aan Inbev verkocht. De Rus had in 2007 al een eigen wielerploeg en is nu co-sponsor van de Saxo Bankploeg van Bjarne Riis. Maar dat huwelijk is op de klippen gelopen.

Tinkovtrekt volgende week naar de Vuelta om er met de ploeg te onderhandelen. Veertien renners zouden kunnen blijven en de hele Baskische constructie zou verdwijnen. Voorlopig ontkent Tinkov alles.