Direct naar artikelinhoud

VN-Veiligheidsraad houdt opnieuw spoedvergadering

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdagavond weer een spoedvergadering gehouden over Noord-Korea. Die kwam er op vraag van de VS en Japan nadat Noord-Korea een 'ongeïdentificeerde' raket richting Japan afvuurde.

VN-secretaris-generaal António Guterres veroordeelt de provocatie en roept Noord-Korea op om alle rakettesten meteen te staken. Ook vraagt hij om ruimte te creëren om de dialoog te hervatten.

Volgens Seoel gaat het om de negentiende ballistische raket die Noord-Korea dit jaar lanceerde. Begin deze week keurde de Veiligheidsraad nog een nieuwe reeks sancties goed tegen Noord-Korea, zoals een beperking van de import van ruwe olie en het blokkeren van de export van textiel.

Nieuwe maatregelen

Nu vragen de VS nieuwe maatregelen. Zeker omdat deze raket een nog groter bereik had dan de vorige pogingen: ze vloog over het noordelijke Japanse eiland Hokkaido en legde in totaal 3.700 kilometer af alvorens in de Stille Oceaan te belanden. Veel tijd hadden de bewoners van Hokkaido niet om een schuilplaats te zoeken: amper vier minuten nadat militaire inlichtingendiensten de lancering ontdekten, bereikte de raket al het Japanse luchtruim.

Als reactie vuurde Zuid-Korea ook twee ballistische raketten af richting zee. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in sprak harde taal: "In het geval dat Noord-Korea ons of onze bondgenoot provoceert, hebben we de kracht om het onherstelbaar te vernietigen."

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson moeten China en Rusland, die de VS als bondgenoten van het Noord-Koreaanse regime beschouwt, nu adequaat reageren met 'directe acties'. Beide landen hebben tot nu geweigerd om hard op te treden tegen hun handelspartner.

Bij het ter perse gaan was de vergadering van de VN-Veiligheidsraad nog gaande.