Direct naar artikelinhoud

Balanceren op het randje Geen geldzorgen bij club van sjeik Mansour

Over verdoken staatssteun roepen ze in Spanje best niet te hard. Toch blijven FC Barcelona en de Spaanse Profliga, verliezers in de Neymar-saga, schieten op Paris Saint-Germain. En nu hebben ze ook Manchester City in het vizier. Ze willen dat de UEFA ook een onderzoek opent naar de geldstromen bij de club van Kevin De Bruyne. Dat komt er (voorlopig) niet.

Manchester City is sinds 2008 in handen van de Abu Dhabi United Group. De overnemers hebben altijd benadrukt dat het een privé-investering van sjeik Mansour was, geen staatsovername. Die pompte destijds meer dan 1,5 miljard in de club met de bedoeling het imago van Abu Dhabi een boost te geven. Mansour staat bekend als een voetbalfan. Hij had met Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten al een club in zijn portefeuille. Met City vond hij wat hij wilde: een grote club, met een trouwe aanhang en een modern stadion.

Sponsorsdeals met Etihad hebben Man City het aanzien gegeven van een club die door een staat wordt gesteund, maar dat wordt door de betrokken partijen met klem ontkend. Etihad betaalt zo'n 87 miljoen euro per jaar voor de naam op de shirts, de naamrechten van stadion en oefencomplex - 36 procent van City's totale commerciële inkomsten. Toen Etihad in 2011 een tienjarige deal tekende voor 400 miljoen euro deed dat andere Engelse clubs steigeren. In tussentijd werd de deal geherwaardeerd. Marktconform volgens de UEFA. Ondertussen trok de club ook Chinese investeerders aan, via consortium CMC. Een investering van 280 miljoen euro.

City gaf de voorbije seizoenen wel fors uit, maar maakt zich geen zorgen over de FFP. Zelfs een transfer van Alexis Sánchez (voor 70 miljoen euro) had de club niet in de problemen gebracht. Na jaren van verlies maakt City sinds 2014 op papier winst. De loonmassa steeg niet mee met de inkomsten. De club probeert ook overbodige spelers te gelde te maken.

De CFCB, het controleorgaan van de Europese voetbalbond met Yves Leterme als chief investigator, start geen procedure op tegen Manchester City.