Direct naar artikelinhoud

'Rolling Stone' in de uitverkoop

Het legendarische muziekmagazine Rolling Stone staat te koop. Oprichter Jann Wenner (71) wil zijn meerderheidsbelang van de hand doen.

Met een startkapitaal van 7.500 dollar stampte Wenner in 1976 een nieuw muziekblad uit de grond. Rolling Stone maakte naam met spraakmakende verhalen, vooral over muziek en cultuur, en opvallende coverfoto's. Het blad groeide uit tot het belangrijkste muziekblad ter wereld en zag zijn oplage in 2006 groeien tot een record van 1,5 miljoen nummers.

Terwijl steeds meer bladen opgingen in grote mediabedrijven, slaagde Wenner erin zijn zelfstandigheid te behouden. Tot nu. Aan de vooravond van de vijftigste verjaardag van zijn blad laat hij in een interview met de Amerikaanse krant The New York Times weten zijn meerderheidsaandeel van 51 procent te willen verkopen. "Ik denk dat het tijd is voor jonge mensen om het over te nemen", laat hij weten. Het bestuur van het blad was al langer in handen van zijn zoon Gus Wenner.

Helemaal als een verrassing komt de beslissing niet. Wenner verkocht vorig jaar al 49 procent van zijn aandelen aan BandLab, een technologiebedrijf uit Singapore. En dit jaar nog gingen een aantal andere bladen uit Wenners portefeuille (US Weeklyen Men's Journal) naar American Media Inc. Dat bedrijf wordt ook genoemd als mogelijke kandidaat voor de overname van Rolling Stone.