Direct naar artikelinhoud

Piqueur: 'Schuld van Nationale Bank'

Jeroen Piqueur, de stichter en hoofdaandeelhouder van de ter ziele gegane Optima Bank, spreekt voor het eerst. In een interview dat vandaag in Knack verschijnt, schuift hij elke verantwoordelijkheid van zich af.

Zowat alle betrokkenen in het Optima-dossier wijzen al weken naar één man die als spilfiguur aan de basis ligt van het faillissement van de bank: oprichter en hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur (62). Maar de Gentse zakenman, die volgens bronnen geld zou hebben versluisd van de bank naar persoonlijke rekeningen, voelt er niets voor om het boetekleed aan te trekken. Dat blijkt uit een interview vandaag in Knack.

Niet hij, maar het optreden van de toezichthouders in de financiële sector, de FSMA en de Nationale Bank, mogen het failliet van Optima op hun conto schrijven, vindt Piqueur. "De FSMA en de Nationale Bank veroorzaakten het faillissement van Optima Bank. Onze bankvergunning werd ingetrokken, zonder dat we ons konden verdedigen. Dat is een absolute schande."

Dat de Nationale Bank de vergunning van Optima introk wegens 'zware onregelmatigheden' klopt ook niet volgens Piqueur. "Als er al onregelmatigheden zouden zijn gebeurd, dan gaat het echt om banale zaken. En als het toch echt grove onregelmatigheden zouden zijn, dan moet de Nationale Bank zich de vraag stellen waarom ze die vijf jaar geleden niet heeft gezien, want sommige zaken gaan blijkbaar terug tot 2011."

Het feit dat gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank hem verantwoordelijk acht voor het faillissement zit hem hoog. "Hoe kan ik verantwoordelijk zijn voor eventuele fouten als de bankwet mij verbiedt om een uitvoerende taak te vervullen binnen de bank? Dat is het bizarre aan de zaak: de bankwetgeving perkt de macht van de hoofdaandeelhouder verregaand in, maar toch ben ik nu de schuldige van alles", zegt Piqueur nog in Knack. Hij overweegt een strafklacht in te dienen tegen Smets.