Direct naar artikelinhoud

Boussoufa als bulldozer tegen Moeskroense muur?

Glen De Boeck is assistent-trainer geweest van Mbark Boussoufa bij Anderlecht. De coach van Moeskroen zou een grote zucht van opluchting slaken als zijn Gentse collega Hein Vanhaezebrouck de Marokkaan vanavond na de opwarming toch geen plaats op de bank zou gunnen.

Hein Vanhaezebrouck vertelde ooit: "Als je wint, mag een trainer zoveel praten als hij wil. Maar als je verliest, moet een trainer zijn communicatie tot een minimum beperken." Wel, daar is de hoofdcoach van AA Gent goed mee bezig. Zitten zijn persconferenties daags voor een wedstrijd doorgaans vol vuurwerk, dan bleef hij gistermiddag op de vlakte. Wie gekomen was om met hem de nederlagen tegen Club Brugge te bespreken, kwam van een kale reis thuis.

"Ik weet wat bij sommige jongens het probleem was, zondag." Verder ging Vanhaezebrouck niet. "Zoals altijd ben ik even teruggekomen op de wedstrijd, vooral in groepsverband. Dat hoofdstuk is nu afgesloten. Focus op Moeskroen." Aandringen had geen zin.

Mbark Boussoufa zit dus in de kern. Sneller dan zélfs Vanhaezebrouck had verwacht. Boussoufa vindt het allemaal prima. De trainingen verlopen uitstekend - de directe coaching van Vanhaezebrouck bevalt hem zeer - en hij is al helemaal ingeburgerd in de kleedkamer. Boussoufa is weer voetballer: in de vooravond de samenkomst, omkleden, de massageolie ruiken, opwarmen in de Ghelamco Arena en een publiek zien en horen. Voor een tweevoudige Gouden Schoen, die de voorbije zes maanden geen voetbalstadion vanbinnen zag, is dit nu al een overwinning. Afwachten of Vanhaezebrouck Boussoufa straks daadwerkelijk op het scheidsrechtersblad zet. Er moeten immers na de opwarming nog twee veldspelers afvallen uit de selectie.

Vanhaezebrouck wil negen op negen pakken in de resterende drie thuiswedstrijden tegen Moeskroen, Lokeren en OHL. Hij waarschuwt voor Moeskroen: "Een ploeg met ervaring, die rustig blijft, en met genoeg leiderschap in de rangen. Ik verwacht dat we een muur zullen moeten slopen."

Daarin zou 'Bous' zeer beslagen moeten zijn, in muren slopen. Vanhaezebrouck laat niet in zijn kaarten kijken: "Om in een goed draaiende ploeg te komen, moet je dubbel zo hard je best doen. Eerst op de bank geraken en daarna moet je de kansen die je krijgt grijpen."