Direct naar artikelinhoud

'Geen twijfel dat we kunnen winnen'

Winnen tegen Duitsland? Dat hebben de Rode Duivels niet meer gekund sinds 1954. En winnen ín Duitsland? Dat lukte het Belgisch elftal voor het laatst in 1910, net iets meer dan een eeuw geleden. En toch is er één man die al maanden uitkijkt naar de 'finale in Duitsland'. 'Ik twijfel er niet aan dat we kunnen winnen', zegt aanvoerder Vincent Kompany.

Maanden geleden al was Vincent Kompany de eerste Rode Duivel die begon over winst in de slotmatch van deze EK-campagne in Duitsland. Zijn woorden werkten aanstekelijk, want intussen is zowat de hele spelersgroep ervan overtuigd dat de Rode Duivels dinsdag voor een stunt kunnen zorgen in Düssseldorf. Aanvoerder Kompany is twee dagen voor het treffen met de Duitsers meer dan ooit een 'believer', niet alleen in woorden, maar ook in lichaamstaal.

"De zaken zijn duidelijk", zegt Kompany. "Drie of vier maanden geleden waren we misschien nog onder grote druk naar Duitsland gegaan. Maar nu ligt dat anders. We zijn geen favoriet, iedereen verwacht dat zij winnen. Maar wij reizen af met een hele positieve attitude en dan is alles mogelijk. De resultaten waren er niet altijd naar, maar we hebben het qua voetbal niet slecht gedaan tegen Oostenrijk, Turkije én Duitsland. Ik had in de heenmatch hier in Brussel niet het gevoel dat wij echt onder lagen."

Zowat iedereen is het er evenwel over eens dat Duitsland in één jaar tijd nog een grote stap vooruit gezet heeft. "Maar wij zijn ook sterker geworden", zegt Kompany met een glimlach. "We wisten dat we in onze evolutie naar boven vroeg of laat voorbij een groot team zouden moeten. Normaal moet je daarvoor wachten tot op een EK, voor ons komt dit moment nu iets vroeger. Maar dit zijn de matchen die je wílt spelen en ik twijfel er niet aan dat we kunnen winnen."

Kompany weet ook dat er bij winst in Duitsland nog barrages volgen. "In principe is wat na Duitsland komt, minder lastig", weet de aanvoerder van de Rode Duivels. "Zover wil ik nog niet kijken. We willen nu die barragematchen afdwingen. Er hangt een bepaalde vorm van ontspanning over de groep. Maar het gaat over een positieve ontspanning, want de concentratie is er wel degelijk. Iedereen weet: het gaat maar om één wedstrijd, in de laatste rechte lijn."

Maar op wat baseert Kompany zich om te geloven dat de Rode Duivels een team kunnen gaan kloppen dat al zijn negen groepswedstrijden won? "Zelfvertrouwen", zegt de aanvoerder. "Dat heb ik altijd al gehad. Als je vooraf al geslagen bent, dan loopt het meestal ook fout af. Maar in deze groep schuilt veel zelfvertrouwen. Mentaal gaan we de wedstrijd zeker niet verliezen. We moeten ervoor zorgen dat dit ook op het veld niet gebeurt."

En daar heeft België volgens Kompany de middelen voor. "Duitsland is een team met discipline en efficiëntie", weet hij. "Maar wij hebben spelers die in één flits een wedstrijd kunnen beslissen. En we zullen dinsdag als ploeg misschien niet het sterkst zijn, maar we zijn wel een héél hechte ploeg. Je mag er ook zeker van zijn dat we de mouwen zullen oprollen om samen sterk te staan."

Onder druk uitkomen

Elk argument om aan de goede afloop in Düsseldorf te twijfelen, wordt door Kompany vakkundig gepareerd. Hoe onder de druk uitkomen die de Duitsers vooral in thuiswedstrijden van in het begin zetten, bijvoorbeeld? "Het kan zijn dat wij hen onder druk zetten in het begin", grijnst Kompany. "Maar ook als zij zouden domineren: er zijn al zoveel matchen gespeeld waarin een ploeg gedomineerd werd, maar toch kon winnen."

"Het wordt een moeilijke wedstrijd", beseft Kompany. "Maar ik heb het gevoel dat we met ons zelfvertrouwen en een beetje geluk iets heel moois kunnen neerzetten. Ik geloof dat wij kunnen winnen. Natuurlijk zijn de Duitsers heel sterk, maar je moet het ook zo zien: hoe dikwijls zullen zij thuis al geconfronteerd met een tegenstander die het veld op komt met de ingesteldheid om te winnen? Geloof me, dat zullen ze niet iedere keer meemaken."