Direct naar artikelinhoud

Grieks leger waarschuwt regering voor 'intern conflict'

In Griekenland heeft het leger zich in het besparingsdebat gemengd. Het richtte een scherpe waarschuwing aan het adres van de politici.

De Griekse strijdkrachten houden de stappen van de regering "met toenemende bezorgdheid" in de gaten, nu "het vertrouwen van het geüniformeerd personeel over de intenties van de staat door elkaar is geschud". Dat staat in een open brief van de grootste vakvereniging van voltijdse militairen, de Vereniging voor Steun aan en Samenwerking onder de Strijdkrachten.

De open brief volgde op de recente bestorming van het Griekse defensieministerie, vorige vrijdag, door 300 van de 2.000 ex-officieren die betoogden tegen besparingen op hun pensioen. Daarbij schreeuwden ze slogans zoals 'weg met de Pasok-junta', in een verwijzing naar de regerende sociaaldemocraten. Ze richtten ook vernielingen aan. Defensieminister Panos Beglitis noemde de bestormingsactie "antidemocratisch". "Ex-militairen mogen niet handelen als een staat in de staat", zei hij en gaf de krijgsraad de opdracht een onderzoek te beginnen.

De brief van de militaire vakvereniging is een reactie op berichten over mogelijke vervolging. "Doelgerichte minachting en uitsluiting, weigering van elke dialoog en het ultieme dreigement om repressief op te treden vormen een ernstige klap voor het moreel", klonk het. "Dit is uiterst zorgwekkend tijdens de huidige, geopolitieke, ontwikkelingen in onze regio."

Op 19 september waarschuwde defensieminister Beglitis zelf al dat de Griekse democratie een gevaarlijke weg is ingeslagen. "De weg naar intern conflict ligt open", zei hij toen. Van Beglitis is bekend dat hij het leger niet wil inzetten tegen betogers, maar de 71ste luchtbrigade van het leger oefende volgens het Athens News Agency op 4 februari van dit jaar al een mogelijke interventie tijdens straatgevechten. (MR)