Direct naar artikelinhoud

De kasteelmoord-tapes

De familie van slachtoffer Stijn Saelens heeft er in het onderzoek naar de kasteelmoord alles aan gedaan om de zaak via haar netwerk te beïnvloeden. Dat blijkt uit geluidsopnames die de VRT heeft bekendgemaakt. Bovendien zou de Brugse onderzoeksrechter de meest belastende tapes nooit overgemaakt hebben aan het Gentse parket-generaal.

Het Brugse gerecht heeft cruciale telefoongesprekken achtergehouden die zouden bewijzen dat de familie van slachtoffer Stijn Saelens het onderzoek naar de kasteelmoord probeerde te beïnvloeden. Dat maakte de VRT gisteravond bekend.

Het Gentse parket-generaal voerde in 2013 al eens een onderzoek naar mogelijke beïnvloeding maar besloot dat dit toen niet het geval was. Mogelijk dus omdat het Brugse gerecht niet alle telefoongesprekken doorgaf.

Toen Stijn Saelens op 31 januari 2012 verdween, startten de speurders immers meteen met het afluisteren van familieleden en betrokkenen in de zaak. Op die manier wilden ze nagaan of een van hen mogelijk iets te maken had met de verdwijning. Uit die telefoontaps bleek dat de ouders van Stijn Saelens niet aleen onderling druk telefoneerden maar ook hun familiebanden én netwerken aanspraken.

Zo contacteerden ze kort na de verdwijning onder meer een ex-minister om hem vragen te stellen over de zoektocht. Nadien belden ze ook met de Brugse eerste substituut-procureur M.F., wiens dochter nog steeds een relatie heeft met de broer van slachtoffer Stijn Saelens. Zo contacteerde de moeder van Stijn haar zoon om te vragen of hij er via zijn schoonvader niet op kon hameren om André Gyselbrecht aan te houden. Dat kan op zijn minst gezien worden als een poging tot beïnvloeding. De familie zat ook uren samen met de bewuste procureur in zijn villa in Knokke-Heist. Hij zou er volgens bronnen ronduit geciteerd hebben uit het dossier. Volgens het parket-generaal ging het over slachtofferbejegening.

Daarnaast waren er duidelijke gesprekken tussen advocaat Jan Leysen en de familie Saelens waarbij gezegd werd dat het incestprobleem van de baan moest. Enkele jaren daarvoor was er immers een onderzoek naar mogelijk misbruik door Stijn Saelens van zijn eigen kinderen. Dat er niks met die klacht gebeurde - en het parket de zaak seponeerde - was vermoedelijk de druppel voor schoonvader André Gyselbrecht, die besloot om Stijn "een lesje te leren".

Net daarom wou de familie Saelens het liefst dat de zaak verdween of geminimaliseerd werd. Zo wou een kindermeisje - dat eerder getuigde over de vermeende incest - plots verklaren dat ze die verklaringen destijds onder druk aflegde. Aan de telefoon zei de advocaat dat het gerecht effectief de vraag van vader Saelens om haar opnieuw te ondervragen volgde. "Dat kindermeisje. Op uw aangeven heb ik aan de onderzoeksrechter gezegd dat hij daar toch eens moet naar kijken. En blijkbaar heeft hij daar toch iets mee gedaan."

Bureau van onderzoeksrechter

Nog tijdens het gesprek deed de advocaat uitschijnen dat hij het bureau van de onderzoeksrechter binnenwandelde en verder onderzoek vroeg indien nodig. Dat dit soort vertrouwelijke gesprekken tussen de advocaat en zijn cliënten zomaar in het strafdossier zit, is alvast opmerkelijk. Normaal gezien mogen die conversaties helemaal niet worden afgeluisterd.

Nog opmerkelijk binnen het dossier zijn de verdwenen bestanden op een computer van Stijn Saelens. Die pc namen speurders in beslag maar na de verzegeling werden er nog bestanden vanop de harde schijf gewist. Die duizenden foto- en videobestanden bevatten mogelijk bezwarend materiaal dat te maken had met de incestklacht.

Dat het nieuws over de mogelijke beïnvloeding van de familie Saelens net nu naar buiten komt, hoeft niet te verbazen. Dinsdag moet de raadkamer beslissen of de zaak voor assisen wordt behandeld of toch gewoon voor een correctionele rechtbank met drie rechters. Het parket van Brugge opteert voor die laatste, kortere procedure zonder volksjury. De advocaten van de verdediging hopen dat net wel: zij willen dat de assisenjury alle details te horen krijgt uit de incestaffaire waar de kasteelmoord net zijn begin kent.

Het is nog onduidelijk of de telefoongesprekken gevolgen zullen hebben voor het onderzoek.