Direct naar artikelinhoud

Onderzoek tegen advocaten kasteelmoord

Het gerecht in Antwerpen is een onderzoek gestart naar een mogelijke afpersing tussen verdachten in de kasteelmoord. Ook het aandeel van hun advocaten, Joris Van Cauter en Pol Vandemeulebroucke, wordt uitgevlooid.

Van Cauter is de raadsman van Roy Larmit, verdacht als mede-uitvoerder van de moord op kasteelbewoner Stijn Saelens, nu vier jaar geleden. De advocaat en zijn cliënt zouden een andere verdachte, tussenpersoon Evert De Clercq, en diens advocaat Pol Vandemeulebroucke benaderd hebben. Larmit zou geld gevraagd hebben en in ruil zou hij geen belastende verklaringen afleggen tegen De Clercq. Dat is tenminste wat De Clercq en zijn raadsman beweren. Het is echter ook mogelijk dat De Clercq dit verzint om Larmit in diskrediet te brengen en zelf de gevangenis te mogen verlaten.

Advocaat Van Cauter ontkent de poging tot afpersing, in het kamp van Vandemeulebroucke zeggen ze dat het wel degelijk gebeurd is. Wat de waarheid ook moge zijn, een van de twee liegt. Het gerecht probeert nu uit te zoeken wie, en welke invloed dat heeft op het onderzoek.

Larmit legde vorige zomer belastende verklaringen af tegen De Clercq en ook tegen dokter André Gyselbrecht. De Nederlander deed dat na lang aarzelen en dat is opmerkelijk. Toen hij aan ons land werd uitgeleverd, vertelde zijn advocaat meteen dat hij een verklaring zou afleggen. Het duurde echter nog weken voor dat ook effectief gebeurde. Mogelijk werd in die periode onderhandeld over geld met De Clercq. Het feit dat Larmit nadien toch praatte, zou erop kunnen wijzen dat hij niet betaald werd.

Aan het Antwerpse parket om deze delicate affaire te onderzoeken. De aanhouding van Larmit werd gisteren door de Brugse raadkamer nogmaals verlengd.