Direct naar artikelinhoud

'Het was onmogelijk om Jonathan Jacob te helpen'

In een open brief hebben personeelsleden van het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout gereageerd op de dood van Jonathan Jacob, intussen zes jaar geleden. Het centrum wilde hem toen niet opnemen, waarna hij overleed in de cel. 'Hulp verlenen was niet haalbaar.'

De 26-jarige Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines toen hij de ochtend van 6 januari 2010, na een medisch onderzoek, voor een gedwongen opname naar het centrum werd gebracht. De toenmalige directeur en psychiater weigerden hem tot tweemaal, omdat hij zich agressief opstelde. De jongeman werd daarop opgesloten in een politiecel, waar hij na de tussenkomst van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) overleed aan inwendige bloedingen.

Het personeel reageert nu: "Het spreekt voor zich dat we het haast ondraaglijk vinden dat de zorg voor een psychiatrische patiënt op deze wijze is verlopen. We voelen mee met de ouders en beseffen maar al te goed hoe wreed het is om op die manier je zoon te verliezen. Maar onderschat niet hoe dit drama ook ons als hulpverleners raakt. Hulp verlenen was niet haalbaar. De ervaring van die onmacht was zeer pijnlijk."

Het personeel stelt dat er die bewuste dag zeer zorgvuldig gehandeld is. "Maar de omstandigheden waren zo buitengewoon dat ze een opname onmogelijk maakten. Er is niet gekozen om Jonathan niet op te nemen, we konden hem gewoon niet opnemen."

Uithaal naar media

Daarom vindt de instelling dat het niet kan dat dit als een misdrijf wordt beschouwd. "De verwijzing van onze directeur en psychiater naar de correctionele rechtbank, wegens schuldig verzuim, ervaren we dan ook als zeer onterecht." Het personeel blijft achter hen staan.

De open brief wordt afgesloten met een uithaal naar de media. Het debat wordt daar eenzijdig gevoerd, zeggen de personeelsleden. Ze roepen op tot respect en erkenning voor de psychiatrische zorg in Vlaanderen. "Dit drama is een aanzet om met hulpverlening en ordehandhaving in wijsheid en sereniteit na te denken over een betere regelgeving. Vanuit de hulpverlening werken wij hier graag constructief aan mee."

De zaak-Jonathan Jacob wordt momenteel behandeld door de correctionele rechtbank in Antwerpen. Die zal ten vroegste op 11 februari een uitspraak doen.