Direct naar artikelinhoud

Vechten tegen een blanke bierkaai

Eén, vrijdag 8/11, 23u30

THRILLER De jonge, nog onervaren advocaat Jake Tyler Brigance (rol van Matthew McConaughey, die hiermee zijn internationale doorbraak forceerde) wil de verdediging van Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) op zich nemen. Die zwarte man heeft het recht in eigen handen genomen door de twee blanken neer te schieten die zijn tienjarig dochtertje zwaar mishandelden en verkrachtten, waarna ze haar voor dood achterlieten.

Hoe ambitieus advocaat Brigance wel is, mag blijken uit zijn overtuiging dat hij met deze zaak wil bewijzen dat een zwarte man, die twee blanken vermoord heeft, in de staat Mississippi wel degelijk een eerlijk proces kan krijgen.

Maar de jury bestaat exclusief uit blanken, de rechter is binnenkort aan herverkiezing toe en de procureur droomt van een politieke carriëre als gouverneur...

De juridische thriller A Time to Kill is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van advocaat John Grisham uit 1989. Het boek kende in eerste instantie niet zo veel succes, maar dat veranderde natuurlijk na de verfilming van zijn volgende rechtbankdrama, The Firm door Sydney Pollack, met Tom Cruise in de hoofdrol.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de wraakthriller A Time to Kill (Franse titel: Droit de Tuer) begin september 1996 in de Belgische bioscopen zou worden uitgebracht. Maar medio augustus was de Dutroux-affaire in volle hevigheid losgebarsten, en dus vond Hollywoodstudio Warner Bros. het raadzaam om de Belgische release van deze film - over mannen die zich aan een tienermeisje vergrepen hadden en daarvoor neergekogeld werden - toch enkele maanden uit te stellen. (Jan T.)