Direct naar artikelinhoud

Zingt Carla Bruni: 'Hollande is een pinguïn'?

Vindt Carla Bruni dat François Hollande op een pinguïn lijkt? Die vraag zoemt de laatste dagen steeds luider rond in Frankrijk.

Aanleiding is een lied op haar nieuwe album, Little French Songs, dat op 1 april in de winkel ligt. De voormalige eerste dame van Frankrijk fluisterzingt daarin over een pinguïn die "onbeleefd" is, maar ook "mooi noch lelijk", "warm noch koud" en bovenal "besluiteloos". Die laatste typering moet de doorslag hebben gegeven. Als er een woord is dat tegenstanders graag op Hollande plakken, is het wel zijn gebrek aan besluitvaardigheid. "Meneer-niet-ja-niet-nee" noemde de oppositie hem tijdens de presidentscampagne.

Ook voor de onbeleefdheid zijn gronden te vinden. Bij de machtswisseling vorig jaar bedankte Hollande alle eerdere presidenten, behalve zijn directe voorganger. Hij begeleidde het stel ook niet naar de auto die hen naar een burgerbestaan zou brengen, zoals gebruikelijk is.

"Kijk die pinguïn, helemaal alleen in zijn tuin", zingt Bruni. Ook dat zinnetje overtuigde de experts ervan dat Bruni Hollande in het vizier had. Ze zagen er een verwijzing in naar het staatsieportret van de president, dat Hollande toont in de tuin van paleis het Elysée, en inderdaad helemaal allen.

Bruni ontkent, dat spreekt vanzelf. "We hebben allemaal onze eigen pinguïn", vindt ze. En daarmee is voor haar de kous af. "Mijn liedjes hebben geen politieke betekenis, maar een gevoelsmatige lading", zei ze in een interview. "Dit is een liedje over ongelikte beren."

Hollande zelf tilt er kennelijk niet zwaar aan. Zijn informele reactie: "Het had erger kunnen zijn. De pinguïn is een aardig dier." Vogelkenners vermoeden intussen dat Bruni zich in de soort heeft vergist. Wat de Fransen "pingouin" noemen heet in het Nederlands een alk, een zwart-wit zeevogeltje dat op het noordelijke halfrond leeft. Als Hollande al iets vogelachtigs heeft, zegt Nidal Issa van de Franse vogelbescherming in le Nouvel Observateur, dan is hij eerder een "manchot". Dat is Frans voor onze pinguïn, woonachtig op het zuidelijke halfrond.

De vogelbeschermer maakt van de gelegenheid gebruik Bruni op te roepen in actie te komen voor de pingouin, die met uitsterven wordt bedreigd. Op de Bretoense kusten resteren niet meer dan dertig broedparen.

Little French songs is Bruni's vierde album. Van haar eerste album, Quelqu'un m'a dit (2002), werden wereldwijd twee miljoen exemplaren verkocht.