Direct naar artikelinhoud

Leden Revolutionaire Wacht verwerpen neerslaan protest

Niet alleen de Iraanse bevolking, zelfs binnen de machtige Revolutionaire Wacht werd met afkeer gereageerd op de onderdrukking van de protesten in Iran. Dat schrijft de Britse krant The Guardian, die een aantal gevluchte ex-wachters sprak.

De Revolutionaire Wacht in Iran, die werd opgericht na de islamitische revolutie van dertig jaar geleden, is een van de machtigste instellingen van het land. Ze zijn de hoeders van de revolutie en controleren een groot deel van de economie. De wachters werden het afgelopen jaar vaak ingezet door het Iraanse regime om de protesten de kop in te drukken. Dat gebeurde niet altijd met evenveel instemming van de wachters zelf, zo schrijft The Guardian nu.

Een van de wachters, die enkele maanden geleden naar Turkije vluchtte, maakte deel uit van het team dat Opperste Leider Ali Khamenei beschermde. Muhammed Hussein Torkaman (24) was zo verantwoordelijk voor de veiligheid van Khamenei bij de protesten na de betwiste presidentsverkiezing. Torkaman zegt dat hij vaak grote ontevredenheid had gezien bij de wachten. “Er zijn er die bevelen niet meer opvolgden en die zwaar werden gestraft en zelfs in de cel werden gegooid.”

Torkaman zelf werkte ook mee aan de onderdrukking van de protesten. De protesten bij het religieuze feest Ashura, december vorig jaar waarbij elf doden vielen, waren de ergste, vertelt hij. De regering vreesde het einde van het regime en had zelfs een vliegtuig klaar staan om president Ahmadinejad en Opperste Leider Ali Khamenei te vervoeren naar Syrië.

Torkaman zegt dat hij niet meer kon leven met de manier waarop de bevolking werd aangevallen, en vluchtte naar Turkije. “Ik wil dat de wereld weet wat er gebeurt en wat het regime de bevolking aandoet.” Torkaman zegt dat de waarden van de islamitische revolutie verraden werden door het regime. Hij spreekt zich vooral uit tegen de publieke executies in Iran, de foltering en verkrachting in de gevangenissen.

De ontevredenheid binnen de Revolutionaire Wacht roept volgens The Guardian vragen op over de loyaliteit tegenover de president en, misschien wel belangrijk, tegenover de Opperste Leider, de machtigste man in het land. Omdat steeds meer wachters protesteren, rekruteert de regering uit duizenden jongeren op het platteland die wel bereid zijn bevelen op te volgen en demonstranten aan te pakken.

Een andere wachter, genaamd Ali, kwam drie weken geleden in Turkije aan. Hij vertelt aan The Guardian dat hij werd gearresteerd omdat hij demonstranten weigerde in elkaar te slaan. Na twee maanden in de gevangenis werd hij vrijgelaten na tussenkomst van familieleden. In de gevangenis werd hij gefolterd. Het ergste was de gefingeerd executie, waarbij hij in een elektrische stoel werd gebonden. “Iemand deed dan alsof hij op de knop drukte.”

Toch denken wachters als Torkaman niet dat door het protest van sommige van hun collega’s het Iraanse regime in gevaar is. “Ja, er is een breuk. Maar als er gevaar dreigt dat het regime gaat vallen, dan zullen alle geledingen daarvan als één man in actie komen. Omdat hun bestaan van dit regime afhangt.” (AE)